eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Két szakszervezet legalább 5,2 százalékos béremelést javasol

Erre az évre 5,2 százalékos, vagyis legalább a várt infláció mértékével megegyező béremelést javasol a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta: a tavalyi bértárgyalásokon nem jött létre országos bérajánlás, ez pedig több mint 20 éve nem fordult elő, és sok munkahelyen hátrányosan érinti a helyi bértárgyalásokat. Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta: a szakszervezetek is tudják, hogy a vállalkozások nincsenek könnyű helyzetben és a gazdaság nem indult még be, de úgy vélik, hogy a munkáltatóknak van mozgásterük az emelésre.

A két érdekképviselet keddtől üzemelteti úgynevezett bérvonalát: a 06 40 982-012-es telefonszámon minden olyan munkavállaló tanácsot, segítséget kérhet, aki nem érzékel mintegy 5 százalékos béremelkedést az idén.
Székely Tamás, az Autonómok elnöke elmondta: a két konföderáció érintett a versenyszférában leginkább, és a legkisebb bérek növekedése nem hozza magával automatikusan a többi bér emelését. Hozzáfűzte: nemcsak a bérek, hanem a béren kívüli juttatások is változtak, ez pedig további nettó keresetcsökkenéshez vezethet.

Az elnök kifejtette, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a munkáltatók "a válságra hivatkozva" megpróbálják azokat a működési költségeiket csökkenteni, amely a gazdasági intézkedések következtében rájuk hárul. Székely Tamás szerint a 10 százalékos rezsicsökkentésből adódó, vállalkozásokra átterhelt energiaköltségeknek a bértárgyalásokon is lesz hatásuk, és a rezsicsökkentés leépítéseket hozhat a cégeknél.

Az ASZSZ eddigi tapasztalatai szerint szükség van az országos bérajánlásra, és bár kérték a különböző egyeztető fórumokon, hogy legyen 2013-ra is, ezt nem vették figyelembe.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×