eur:
392.99
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Forrásadót vet ki az adóelkerülési céllal külföldre vitt pénzekre a kormány - a nap hírei

A szabad kategóriába sorolta Magyarországot a Freedom House. Jövő áprilisban megszűnhet a kötelező tüdőszűrés.

Visszamenőleg átlagosan 35 százalékos forrásadót vet ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint legalább ezer, de akár 2 ezer milliárd forint lehet még külföldön. Hozzátette: kormányzati munkacsoport alakul, amely Svájccal és Ciprussal is tárgyal, hogy az ottani bankok adják ki a Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információkat.

Megkezdődtek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének megbeszélései Budapesten. A találkozón áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, és értékelik a költségvetési folyamatokat. Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Országházban fogadta az IMF és az Európai Bizottság delegációját. A küldöttség január 28-ig tartózkodik Magyarországon. Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának vezetője tavaly decemberben azt mondta: ezúttal nem lesznek hiteltárgyalások, az IMF szakértői a Magyarországról szóló országjelentését készítik elő.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint továbbra is van értelme csatlakoznia Magyarországnak az euróövezethez. Simor András egy bécsi gazdasági konferencián úgy fogalmazott: a válság óta nem lett kevésbé vonzó, de bonyolultabbá vált a csatlakozás.

Egy hónappal elhalasztják az elektronikus útdíj tender aláírását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára. Vályi-Nagy Vilmos emlékeztetett arra: a tenderen nyertes Getronics Magyarország Kft. hétfőn 30 napos haladékot kért és kapott az ajánlatkérő Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től, hogy tovább tárgyalhasson az alvállalkozójával. Hozzátette: a nyertes ajánlattevő ajánlati kötöttsége fennáll, és nem változnak a szerződési feltételek, így az sem, hogy július elsején el kell indulnia az elektronikus útdíjfizetési rendszernek.

Enyhén csökkentek a lakásárak a tavalyi harmadik negyedévben - közölte az FHB Jelzálogbank. A pénzintézet legújabb lakásárindex jelentése szerint tavaly július és szeptember között 1,5 százalékkal voltak alacsonyabbak a lakásárak az előző negyedévinél, 2011 hasonló időszakához viszonyítva pedig 1 százalékkal mérséklődtek.

Kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját az MSZP elnöksége. A párt elnöke a megbeszélés után bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak.

Liberális pártot alapít Fodor Gábor. Az SZDSZ korábbi elnöke ezt a Belvárosi Liberális Klub rendezvényén jelentette be. A politikus azt mondta: azt szeretné, ha a 2014-es választásokig együttműködés alakulna ki az ellenzéki pártok között.

A szabad kategóriába sorolta Magyarországot a Freedom House. A washingtoni központú nemzetközi civil szervezet a globális szabadság tavalyi állapotáról készített, szerdán közreadott jelentésében Magyarország a politikai jogok kategóriájában a legjobb, 1-es osztályzatot kapta, míg a polgári szabadságjogok kategóriában is megőrizte az előző jelentésben kapott 2-es besorolást.

Jelentősen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten, de még nem érte el az országos járványküszöböt. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint az influenzavírust eddig öt ember szervezetében mutatták ki. A tájékoztatás alapján a múlt héten több mint kétszer annyian, 9300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, mint egy héttel korábban.

Jövő áprilisban megszűnhet a kötelező tüdőszűrés - közölte az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője. Kissné Horváth Ildikó az InfoRádióban elmondta: a tbc-szűrést újraszabályozó rendelettervezet csak a rizikócsoportokban tartaná meg a kötelező rendszert.

Feljelentést tesz a magyar-izraeli labdarúgó-mérkőzésen botrányosan viselkedő szurkolók ellen a Magyar Labdarúgó Szövetség - közölte a szervezet elnöke. Csányi Sándor a Magyar Labdarúgás Fórumán elmondta: a meccsen rögzített felvételek alapján azonosítják az érintetteket, akiktől polgári peres eljárásban követelik majd a Magyarország-Románia vb-selejtezőn kieső várható bevételt és a FIFA bírságát is. A fórumon Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója bejelentette: 2016 végére, 2017 elejére készülhet el az új nemzeti stadion.

Az Egyesült Államokban előterjesztette a fegyvertartás szigorítására vonatkozó javaslatait az elnök. Barack Obama olyan törvény elfogadását javasolta a kongresszusnak, amely rendelkezik a fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, a félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a tölténytárak kapacitása felső határának 10 lőszerben való maximálásáról.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×