eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egyeztetés a kötelező nyugdíjazásról

A kötelező nyugdíjazás ügyében jövő csütörtökön az intézményvezetőkkel egyeztet az egészségügyi államtitkárság - mondta Szócska Miklós államtitkár vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat értelmében a tárcavezetőknek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak január 31-i határidővel kell intézkedniük azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A határozat viszont azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, akkor a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérése után - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt szerdán két órán át egyeztetett az egészségügyi dolgozók szakmai érdekképviseleti szerveivel. Az egyeztetés után azt mondta: hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Õk egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós.

Az államtitkár a Hír TV-ben vasárnap azt mondta: szeretnék elkerülni a "számháborút" ezért az államtitkárság rendelkezésre álló adatait eljuttatta a kórházaknak, s a szakmai szervezetekkel is megosztják majd, hogy összevethessék a számokat.

Szócska Miklós azt mondta: a kötelező nyugdíjazásban érintettek felmentését szervezett formában, "megnyugtató módon" rendezik majd. Az államtitkár szerint a szakmai szervezetek számára is látható, hogy a technikai részletek megoldhatók. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég kapacitás az egyéni kérelmek elbírálására, azt mondta: kell legyen elég kapacitás. Megjegyezte, hogy tavaly is egyéni bérszámfejtés alapján kapták meg a dolgozók béremelésüket.

Szócska Miklós kiemelte: feladata nemcsak az, hogy a nyugdíjkorhatárral összefüggő kérdéseket rendezze, hanem meg kell tudnia mondani, hogy a magyar egészségügyben hány orvosra és szakdolgozóra van szükség. Mint mondta: azt magabiztosan ki meri jelenteni, hogy a jelenleginél több orvosra és arányában több szakdolgozóra van szükség. Tehát álláshelyek nem szűnnek meg - szögezte le az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×