eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

MSZP: a kormány a sokszorosát vette el annak, amit rezsicsökkentéssel visszaad

A kormány eddigi döntéseivel az ötvenszeresét vette el annak, amelyet a mostani rezsicsökkentéssel visszaad a lakosságnak - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus példaként a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett, összesen 850 milliárd forint értékű megszorításokat, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának államosítását és az ország devizatartalékainak 10 százalékos csökkenését említette.

Gúr Nándor bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, amely az egykulcsos adórendszerrel és az adójóváírások kivezetésével havonta több ezer forintot vesz ki az átlagemberek zsebéből, míg a tehetőseket a gyermekek után járó adókedvezménnyel támogatja.

Álláspontja szerint a kormányzati politika elszenvedői a közfoglalkoztatottak, akiknek egyharmada a három hónapnyi munka után semmilyen támogatást nem kap. Õk a kormány rabszolgáivá váltak, de statisztikát javítanak - fogalmazott a szocialista politikus.

Gúr Nándor emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a minimálbér nettó értéke 60 200 forint volt, ennek a vásárlóértéke tavaly mindössze 52 ezer forint volt. A bruttó 220 ezer forint alatt keresők szintén veszteségeket szenvedtek az adójóváírás kivezetésével - mutatott rá a politikus.

Amennyiben a szocialisták 2014-ben kormányzati szerephez jutnak, korrektebb személyi jövedelemadót vezetnének be, valamint vállalkozásösztönző és befektetőbarát politikát kívánnak folytatni. Ott nyújtanának kézzelfogható segítséget, ahol a legnagyobb a szükség, így legalább a minimálbér és a garantált bérminimum vásárlóértékének megőrzését célozzák - fogalmazott Gúr Nándor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×