INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az ombudsman is megnézte a hajléktalanokat

InfoRádió / MTI
A hajléktalanság problémájára nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés jelenti a választ - írta Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményében.

Az alapvető jogok biztosa emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) egy novemberi döntésével alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az új szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra használatát. Az ombudsman utalt arra, hogy Tarlós István főpolgármester megkülönböztetett figyelmet fordít a főváros egyes forgalmas közterületein megforduló hajléktalanok jelenlétére, és sajtónyilatkozatokban, "de sohasem közvetlenül", többször meghívta az ombudsmant egy aluljárói sétára, és az ott kialakult helyzet közös szemrevételezésére.

Szabó Máté közölte: személyesen és munkatársai révén a hétvégén tájékozódott a helyzetről. Benyomásai alapján valóban többen választják ma a közterületen élést, mint amikor ezt az Alkotmánybíróság határozata előtt a rendőrség pénzbírsággal sújthatta. Ez zavarhatja a közlekedőket, az ott működő szolgáltatásokat, mert valóban ütközik az aluljárók és metróállomások forgalmi és civilizációs elvárásaival - ismerte el.

Erre azonban a válasz nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés, mert csak arrébb tolja a hajléktalanság formáit - mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a korábbi helyzet alapjogi szempontból visszás volt, amit nem csak idehaza, hanem Magyarország nemzetközi megítélését befolyásoló módon a határainkon kívül, például a FEANTSA (az Európai Unió hajléktalanügyi civil koordinációs szervezete) dokumentumaiban is szóvá tettek.

Az európai nagyvárosok egy részében, ahol hathatósan tudják kezelni a hajléktalanság problémáját, a megoldás lényege az önkormányzatok, a lakosság és a hajléktalanok érdekeit védő civil szervezetek és a szociális ellátók párbeszéde során közösen elfogadott normákon nyugvó gyakorlat - emeli ki. Ez egyfelől szociális jellegű, másfelől kiegészíti a rendbontások és a mások jogainak sérelmével járó magatartások következetes hatósági ellenőrzése, akár szankcionálása - húzta alá a biztos.

Szabó Máté kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság határozata óta eltelt időszak vizsgálati tapasztalatainak alapján felajánlja a közreműködését. Egyéb közvetítő tevékenységet azonban sem most, sem a jövőben nem áll módjában folytatni a főváros hajléktalanpolitikájában, mert kizárólag a hatáskörét megszabó törvény szerint járhat el - hangsúlyozta.

A címlapról ajánljuk