INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek országszerte - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Nem tartja elegendőnek a rezsiköltségek 10 százalékos mérséklését a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Független jegybankelnök jelölését követeli az MSZP.

Országszerte megemlékezések tartanak a hétvégén a doni katasztrófa 70. évfordulóján. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán rendezett koszorúzáson Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta: azért kell emlékeznünk, hogy megmaradjon a történelmünk. A megemlékezés után Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke megnyitotta az éjjel 3 óráig tartó virrasztást. A Pákozdi Katonai Emlékparkban Benkő Tibor vezérkari főnök avatta fel a nemzeti emlékhelyet jelző márványoszlopot. Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

Nem tartja elégségesnek a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentését a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János a távirati irodának úgy nyilatkozott: az idén javulhat az életminőség Magyarországon. A politikus emlékeztetett arra: a 2010-es kormányváltáskor 8-10 százalékos volt az államháztartási hiány és 80 százalék feletti volt az államadósság. Hangsúlyozta: az ország pénzügyi helyzete most stabil, az idén is 3 százalék alatt tudják tartani az államháztartási deficitet, az elmúlt két évben pedig 77-78 százalékra mérsékelték az államadósságot. Az államtitkár a 13. havi nyugdíj vagy az egyszeri nyugdíj-kiegészítés esetleges bevezetéséről azt mondta: akkor van lehetőség jóléti kiadások finanszírozására, ha tudják tartani a pénzügyi stabilitást és nem nő az államadósság.

A víz-, a csatorna-, illetve a szemétszállítás mellett a kéményseprési szolgáltatások díjai is csökkenhetnek a jövőben. Ezt Németh Szilárd, a január elsejétől hatályos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője javasolta a kormánynak. A csepeli polgármester a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: arra kérik a szolgáltatókat, hogy a számlán jól látható helyen tüntessék fel a tízszázalékos csökkentést.

Az MSZP felszólította a miniszterelnököt, hogy ne Matolcsy Györgyöt, hanem egy független, a szakma által elismert embert jelöljön a Magyar Nemzeti Bank élére. A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a nemzetgazdasági miniszter a forint árfolyamát rontja azzal, hogy egy hetilapban azt írta: helytelen volt az MNB eddigi pénzügyi politikája. Józsa István úgy fogalmazott: Matolcsy György esetleges kinevezése után a forint akár néhány hónapon belül több tíz százalékkal gyengülhetne, ami a költségvetés finanszírozhatatlanságát okozná.

Már a jövő héten találkozna a főpolgármester az alapvető jogok biztosával a hajléktalanok ügye miatt. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: Tarlós István szerint egyre sürgetőbb a fővárosi hajléktalanok helyzetének megoldása. Szűcs Somlyó Mária emlékeztetett: az elmúlt időszakban több hajléktalanszállót és egy egészségügyi központot is átadtak a Belügyminisztériummal közösen, sok üres hely van, a hajléktalanoknak pedig szükségük lenne élelemre, fűtött helyre és egészségügyi ellátásra. Az Alkotmánybíróság - Szabó Máté ombudsman beadványa után - novemberben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint a nyugat- és észak-európai államokban érte el a járványos szintet a megbetegedések száma. Magyarországon egy hét alatt több mint 50 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Egyesült Államokban is járványméretűvé vált az influenza. A hatóságok adatai szerint a múlt héten a halálozások több mint 7 százalékát okozta influenza és tüdőgyulladás.

Csehországban Milos Zeman volt kormányfő és Karel Schwarzenberg külügyminiszter jutott az elnökválasztás második fordulójába. A voksok több mint 95 százalékának összeszámlálása után mindketten csaknem 25 százalékos támogatottságot értek el. Az első fordulóban a győzelemhez a kilenc jelölt egyikének a szavazatok több mint felét kellett volna megszereznie. Csehországban most először nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választja meg Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök utódját.

A címlapról ajánljuk