eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mezey Barna: Csak egy homályos ígéretünk van Matolcsy úrtól

Az egyetemek még mindig nem tudják, hogy a kormány által bejelentett 55 ezres hallgatói létszám mellé milyen finanszírozás társul. Ez a bizonytalanság ellehetetlenít mindenféle tervezést.

Hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ül a Magyar Rektori Konferencia elnöke az emberi erőforrások miniszterével, hogy a felsőoktatás átalakításának részleteiről tárgyaljanak. Mezey Barna az ELTE rektora az átfogó koncepciót hiányolja.

Alapvetően hiányzik egy olyan felsőoktatási koncepció, amely kijelölné, hogy milyen irányba halad a felsőoktatás fejlesztése - mondta az InfoRádiónak.

A rektor hozzátette: a kiemelt kutatóegyetemek számára ígért plusztámogatás valamelyest enyhít a nagyobb iskolák gondjain; ám az adósságátvállalás, a PPP-programok kivásárlása és az uniós pályázati önrész átvállalása elsősorban a kicsi, komoly adósságokkal küszködő oktatási intézmények számára dob mentőövet. A Magyar Rektori Konferencia elnöke levélben kérte az illetékes minisztert, hogy ehhez a pluszforráshoz már most hozzájuthassanak az egyetemek, ne kelljen nyárig várniuk, mert ez jelentősen megkönnyítené a költségvetés megtervezését.

Mezey Barna úgy véli: az alacsony, 240 pontos egységes bejutási ponthatár idővel minőségi problémákat vet majd fel. A legnagyobb gond jelenleg, hogy még mindig nem látják, milyen finanszírozás társul majd a kormány által ígért 55 ezres hallgatói létszámhoz.

Csak egy homályos ígéretünk van Matolcsy miniszter úrtól, hogy a nyár folyamán fogják kialakítani és a tartalékból áttenni azokat a finanszírozási forrásokat, amelyek ezt megtámogatják - mondta, hozzátéve, az ELTE nem viszi majd lejjebb a ponthatárokat, egyedül a bölcsészkar képzései esetében tehet majd engedményt, ide nagyon nagy a túljelentkezés.

Mezey Barna úgy véli: a tárgyalásokon fontos lenne elérni, hogy az állam ne vonuljon ki teljesen a korábban megjelölt 16, elsősorban jogi, gazdasági és kommunikációs szakok finanszírozásából; egyezségre kellene jutni a finanszírozást illetően.

Szerző: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×