eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eredménytelenül zárult az egyeztetés a felsőoktatás átalakításáról - a nap hírei

Eredménytelenül zárult a hallgatói képviselet és a kormány egyeztetése a felsőoktatási reformról. A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését ígérte a miniszterelnök. 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A nap legfontosabb hírei december 18-án.

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. Az emberi erőforrások minisztere a budapesti egyeztetés után úgy fogalmazott: a hallgatók nevében tárgyaló egyes szereplők politikai érdekeket követnek. A miniszter szerint a kormány az elmúlt hetekben meghallgatta a diákok követeléseit, eltörölték a keretszámokat és nem vezetik be a tandíjat. Megerősítette, hogy jövőre legalább 40 ezer államilag finanszírozott hely lesz a felsőoktatásban. Balog Zoltán azt mondta: az elmúlt napok módosításai után már csak a hallgatói szerződés kérdése maradt nyitva. A miniszter azt kérte a diákoktól, hogy folytassák a tárgyalásokat. A HÖOK elnöke nem lát garanciát arra, hogy 40 ezren tanulhatnak államilag finanszírozott képzésben, és azt is problémásnak tartja, hogy a ponthatárokról semmit sem tudnak, miközben közeledik a jelentkezési határidő. Nagy Dávid megerősítette: álláspontjuk szerint a 2011 körüli állapotot kell visszahozni a felvételi rendszerében, és hozzátette: megtartják a szerdára tervezett demonstrációt.

Közben országszerte ismét több helyen demonstráltak középiskolások a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt. A kormányzati tervek ellen a Debreceni Egyetem mintegy ötszáz hallgatója is tiltakozó megmozdulást tartott. A Magyar Rektori Konferencia szerint megbocsáthatatlanul félrevezetik a döntéshozókat és a családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat olyan szakokon, amelyekre nincsen kereslet a munkaerőpiacon.

A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben. Orbán Viktor tájékoztatta a tanács tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, és megerősítette: a cél az, hogy a víz és a szemétszállítás díja is a reális szintre csökkenjen. A kormányfő kérdésre válaszolva azt mondta: a kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását az utánpótlással küzdő ágazatoknál is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük. Orbán Viktor példaként az orvosokat említette. A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók a jövő év közepétől nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést is. A nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérrendezésének szabályait a következő hónapokban kidolgozzák

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel. A megállapodást Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és a Tesco vezérigazgatója írta alá. Cséfalvay Zoltán azt mondta: a megállapodás a szakképzés erősítését és a beszállítók számának növelését tűzi ki célul; mindkettő egyaránt érdeke a kormánynak és a Tescónak. Gerard Gray azt közölte: a Tesco 1994-ben lépett a magyar piacra és jelenleg a legnagyobb magánszektorbeli munkáltató Magyarországon.

25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület immár egymást követő ötödik alkalommal mérsékelte 0,25 százalékponttal az irányadó kamatszintet, ami 2011 január óta nem volt olyan alacsony, mint most. Simor András jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy a testület ismét 4:3 arányban a szűk többség, azaz vélhetően a külső tagok szavazataival foglalt állást a kamatcsökkentés mellett, akárcsak az elmúlt négy alkalommal.

Közös megegyezéssel, december 31-ei hatállyal távozik posztjáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója. Horváth Gergely Domonkos lemondását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelentette be. Horváth Gergely Domonkost 2010. június 11-én nevezte ki az MNV élére Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter. A most távozó vezérigazgató Kamarás Miklóst váltotta a poszton.

A főváros adósságának legalább 40 százalékát, 74 milliárd 400 millió forintot mindenképpen átvállal a kormány - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor a főváros vezetőivel folytatott egyeztetés után elmondta, hogy a végleges összegben február közepéig megállapodnak. Tarlós István főpolgármester egyebek között arról beszélt, hogy az adósságátvállalással már jövőre 7-8 milliárd forintnyi kamatteher maradhat a fővárosnál, és jelentősen javulnak a hitelfeltételek is.

A három vasúti társaság 30 ezer alkalmazottja nettó 32 ezer forintot kap még karácsony előtt - közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Dávid Ilona elmondta: a kormánnyal kötött 5 milliárd forintos megállapodásnak ez a második kifizetése, és még jövő karácsonyra is marad belőle 2 milliárd forint. A kifizetésről kötött egyezményt a MÁV, a MÁV-Start és a GYSEV vezetői írták alá.

Elhunyt Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színművész. 81 éves volt. Számos vidéki teátrumban, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a budapesti József Attila Színház tagja volt. Gyakran szerepelt filmekben, emlékezetes alakítást nyújtott Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes című alkotásokban. A televízióban egyebek között a Vivát, Benyovszky!-ban, a Kántorban és a Szomszédokban láthattuk.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×