eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A jegybanki alapkamat további csökkentésére van szükség - lapszemle

A Népszabadság a gyógyszerfogyasztást ösztönző piaci trükkökről ír, a Magyar Nemzetnek pedig közgazdászok nyilatkoztak a jegybanki alapkamat csökkentéséről.

Hiába az orvosok befolyásolását érintő törvényi szigorítás, a gyógyszerfogyást "ösztönző" piaci trükkök továbbra is léteznek - írja a Népszabadság. A gyógyszerügyi hatóság az idén összesen 80 millió forint büntetést szabott ki három gyógyszergyártóra, két tucat cég ellen pedig még zajlik az eljárás

A jegybanki alapkamat további csökkentésére van szükség a Magyar Nemzetnek nyilatkozó közgazdászok szerint. A szakemberek a holnap ülésező monetáris tanácstól 0,25 százalékpontos mérséklést várnak. A kamatvágás mellett érvelők szerint jelenleg a gazdaság beindítása a legfontosabb feladat, márpedig az élénkülés egyik fő akadálya a magas kamat.

A Gyáli patak a milliárdos rehabilitáció után is kifejezetten nyomasztóan néz ki a kopár parttal - olvasható az Indexen.

Miután a maximális tarifával indulna az e-útdíjfizetési rendszer, a fuvarozók azt szeretnék, ha az általuk javasolt kompenzációs és versenyképességi rendszer a bevezetéssel egy időben lépjen életbe. Ebben a többi között azt akarják, hogy a tehergépjárműveket illetékmentesen lehessen megvásárolni, vagy hogy az útdíj leírható legyen az iparűzési adó alapjából. Azt is szeretnék, ha az útdíjat fokozatosan vezetné be a kormány. Részletek a Napi Gazdaságban.

Egyre jobban elhúz a magyar piacon a Master Card a Visával szemben, az arány a korábbi 60-40ről durván 80-20-ra változott. A Napi Gazdaság szerint ennek legalább két oka van, az egyik, hogy tavaly február óta eltér az a kártyadíj, amit a bankok kapnak a kártyás vásárlás után. A másik pedig, hogy a MasterCard a lap szerint komolyabban veszi a magyar piacot, számtalan fejlesztése van.

Egyelőre le vagyunk maradva a környező országokhoz képest az online kereskedelem területén, már ami a nagy üzletláncok internetes boltjait érinti - írja a Pénzcentrum.hu. Az okok között elsősorban a magyar piac méretét és a gyenge vásárlóerőt találhatjuk, igaz, az üzletláncok készülnek a piacra lépésre. A Tesco például jövőre indítja online boltját Magyarországon.

A világ legnépszerűbb közösségi oldala még mindig masszívan túlértékelt, írja a hétvégén megjelent számának címlapján a Barron's. A Facebook lényegesen magasabb szorzókon forog, mint szektortársai, és a társaság üzleti modellje is megkérdőjelezhető - olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×