eur:
393.5
usd:
369
bux:
65677.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Húszezren választották az árfolyamrögzítést - a nap hírei

Több mint 20 ezren léptek be június végéig az árfolyamrögzítés rendszerébe. Csökkenti bruttó négy forinttal a gázolaj literenkénti árát szerdán Mol, a benzin ára nem változik. Sikeresen leszállt a Mars felszínére a Curiosity.

Több mint 20 ezren léptek be június végéig az árfolyamrögzítés rendszerébe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítése szerint 20.361 ügyfél nyitott számlát az év első hat hónapjában, és gyűjtőszámlájukon összesen 902 millió forint volt. Az árfolyamrögzítésbe belépők több mint 94,5 százaléka svájci frankban vett fel hitelt, a többiek egyenlő arányban, japán jenben, illetve euróban adósodtak el. Binder István, a PSZÁF szóvivője az InfoRádióban elmondta: jelenleg a belépők aránya még nem túl nagy, de az érintett ügyfelek jelentős része várhatóan élni fog az árfolyamrögzítés rendszerével. A rendszerbe azok léphetnek be, akik legfeljebb 20 millió forint összegű devizahitelt, vagy deviza alapú kölcsönt vettek fel. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség.

Segítenék az állattenyésztőket


Már a kormány előtt van a vidékfejlesztési tárca javaslatcsomagja, amely a rendkívüli időjárás és a magas takarmányárak miatt nehéz helyzetbe került állattenyésztők megsegítését szolgálja. Ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte egy LMP-s képviselő kérdésére adott írásbeli válaszában. Szabó Rebeka azt szerette volna megtudni, hogy tervezi-e a kormány a belföldi terménykészletezés szigorú ellenőrzés alá vonását. A helyzet stabilizálása és a kínálat növelése érdekében a búza-importvámok felfüggesztését ez év december 31-ig meghosszabbították.

Szoftverhiba miatt nem jön az ellátás?

Az MSZP szerint egészségkárosodottak tízezrei hónapok óta hiába várják ellátásukat egy szoftverhiba miatt. A szocialisták ezért felszólították a kormányt, hogy vizsgáltassa ki a történteket, illetve azonnal fizessék ki az érintettek sok esetben május óta elmaradt járandóságát.

Csak a dízel ára csökken

Csökkenti bruttó négy forinttal a gázolaj literenkénti árát szerdán a Mol, a benzin ára nem változik. A benzinért literenként átlagosan így 424-425, míg a gázolajért 428-429 forintot kell fizetni. Sándor Dávid a Portfolio.hu elemzője hozzátette: a két üzemanyag közül a múlt héten jelentősebb mértékben emelkedett a benzin dollárban mért jegyzésára és a forint árfolyamának erősödése is főként a gázolaj árában tudott csökkenést okozni.

Jövő nyáron próbaüzem a 4-es metrón

Az év végére megérkezhetnek a 4-es metró szerelvényei, és 2013 nyarán már üzemszerű próbafutásokat tarthatnak - erősítette meg a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az első metrószerelvény már megszerezte az előzetes típus engedélyt, és a tervek szerint a végleges típusengedélyt jövő tavasszal kapják meg. Úgy fogalmazott: műszakilag nem lesz akadálya, hogy 2014 tavaszára átadható legyen a 4-es metró, de jogi és pénzügyi aggályok továbbra is vannak, főként a korábban kötött rossz szerződések miatt.

Egyedenként vizsgálják, veszélyes-e egy állat


Nem lenne veszélyes állat a pit bull terrier, az emu, valamint az amatiszt kígyó a vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete szerint. Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta: a jövőben egyedenként vizsgálják, hogy egy állat veszélyes-e.

Budapesten megdőlt a melegrekord


Csak a fővárosi melegrekord dőlt meg, az országos 40,2 Celsius-fokos rekordnál sehol sem mértek magasabb hőmérsékletet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte: Budapesten 37,7 fokot mértek, a korábbi rekordot 1939-ben rögzítették, akkor 35,8 fok volt.

Letették az esküt az új román miniszterek


Romániában kormányátalakítást jelentett be a miniszterelnök, miután a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazás körüli vita miatt lemondott posztjáról a belügyi tárca vezetője, valamint a közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter. Victor Ponta a külügyi és igazságügyi tárca élére is új vezetőt javasolt. Az új minisztereket az ideiglenes államfő is elfogadta, így az új tárcavezetők már le is tették a hivatali esküt.

Politikus lett a szerb nemzeti bank elnöke


Szerbiában a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselőjét választotta meg a törvényhozás a nemzeti bank elnökének Jorgovanka Tabakovic közgazdász Dejan Soskicot követi a központi bank elnöki tisztében. Az eddigi vezető azzal az indokkal mondott le, hogy a kormány veszélyezteti a jegybank függetlenségét.

A szír kormányfő is csatlakozott a lázadókhoz


Szíriában csatlakozott a kormányellenes lázadókhoz Rijád Hidzsáb miniszterelnök. A szíriai állami tévé korábban arról számolt be, hogy a kormányfőt menesztették posztjáról.

Leszállt a Curiosity

Sikeresen leszállt a Mars felszínére a Curiosity marsjáró - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal. A robot azt vizsgálja majd, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. A 2,5 milliárd dollár összköltségű programban két évig kutatnak majd az élet nyomai után a Marson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×