eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Döntöttek a tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről - a nap hírei

Döntött az Országgyűlés a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről. Újratárgyalná a BKV-ról kötött megegyezést a kormánnyal a főpolgármester. Jelentősen drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei július 9-én.

Döntött a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről az Országgyűlés, amely a fizetési kötelezettséget - az eredeti tervekkel ellentétben - a Magyar Nemzeti Bankra és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztette. A törvény alapján január 1-jétől illetéket kell fizetni az átutalások, a beszedések, a postai csekkbefizetések, a készpénzkifizetések és -átutalások, valamint a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. Elfogadta a parlament a biztosítási adó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot is. Az adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig a 10 százaléka. Az új adónem a baleseti adót nem váltja ki. Az Országgyűlés módosította a bortörvényt; a gazdálkodók a jövőben egyszerűbb adminisztrációval dolgozhatnak. A képviselők szűkítették a Kúria előtti felülvizsgálati jogot, határoztak arról, hogy augusztustól Erzsébet-utalványban fizethetik a szociális segély egy részét, és megszavazták, hogy a következő tanévtől nem jár családi pótlék akkor, ha a tanuló ötven órát igazolatlanul hiányzik az iskolából. Arról is döntés született, hogy a jövőben kizárólag állami és települési önkormányzati tulajdonba tartozhat vízi közmű.

Hárommilliárd forintos munkaerő-piaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatására a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a konstrukcióban a munkaadók a 2012. szeptember 1-je és december 31-e között foglalkoztatott, regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és a szociális hozzájárulás összegét a minimálbér kétszereséig. Czomba Sándor közölte: számítások szerint a keret 3000-3500 pályakezdő munkába állását segítheti.

A főpolgármester szerint újra kell tárgyalni a kormánnyal a BKV-ról kötött megegyezést. A Főpolgármesteri Hivatal azután ismertette Tarlós István álláspontját, hogy a parlament pénteken leszavazta a fővárosi dugódíj bevezetését lehetővé tévő törvénymódosítást. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: az Országgyűlés döntése alapján elvileg veszélybe kerülhet a 4-es metró uniós támogatása. Szűcs Somlyó Mária emlékeztetett arra, hogy a korábbi városvezetés 2009-es döntése alapján a beruházást támogató európai bizottsági határozat külön is nevesítette Budapest számára a dugódíj bevezetésének kötelezettségét, legkésőbb 2013-ra. Hozzátette: ha a dugódíjból várt bevételeket nem pótolják, akkor 2013 közepén finanszírozhatatlanná válhat a BKV.

Bizonyos fogyasztói körökben elkerülhetetlennek nevezte a vízdíjak emelkedését a jövőben a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. Haranghy Csaba az InfoRádió Aréna című műsorban emlékeztetett arra, hogy továbbra is több árképzési mód van, de elképzelhetőnek nevezte, hogy az ország egyes régiói között később bizonyos kiegyenlítődés jöjjön létre. A Fővárosi Vízművek vezérigazgatója üdvözölte a parlament mai döntését arról, hogy a jövőben kizárólag állami és települési önkormányzati tulajdonba tartozhat vízi közmű. Haranghy Csaba szerint a változtatással hatékonyabbá és gazdaságosabbá válhat a működés és társulásra ösztönzi a jelenleg több mint 400 vízszolgáltatót.

Nincs győztese az új nemzeti labdarúgó-stadionnal kapcsolatos városépítészeti ötletpályázatnak, a bírálóbizottság ugyanakkor három pályázatot díjazott, további hét művet pedig megvételre érdemesnek talált. Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke azt mondta: egyetlen pályamű sem tudott a terület egészére teljes, kifogástalan megoldást kínálni, ezért nem osztottak ki első díjat. A pályázat második helyezettje 4,5, a harmadik 3,5, a negyedik pedig 3 millió forintos honoráriumot kapott.

Jelentősen drágulnak szerdán az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 8, a gázolajét 7 forinttal emeli a Mol. Az árváltozás után a benzin országos átlagos ára 414, míg a gázolajé 417 forint körül alakul. Az indoklás szerint a múlt héten meredeken nőtt az olaj - és ezen keresztül a késztermékek - tőzsdei jegyzésára, és ezt csak részben tudta ellensúlyozni a forint árfolyamának erősödése.

Az Európai Bizottság jövőre összességében rekordösszeggel, 8,1 milliárd euróval fogja támogatni a kutatási tevékenységet az Európai Unióban. Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos Brüsszelben azt mondta: a testület úgy számol, hogy az uniós támogatáshoz további 6 milliárd euró állami- és magánbefektetés társul. Hangsúlyozta: ezzel a becslések szerint rövid távon 210 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×