INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Antiszemita feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre

Infostart / InfoRádió
Dávid-csillagokat és uszító feliratokat festettek péntekre virradóra a budapesti Duna-parton lévő mártíremlékműre - írja az Index.

A hírportál egy olvasójának szerint a "nem a ti országotok, mocskos zsidók!", az "oda lesztek belelőve" és a "köszönjétek Dánielnek!" mondatokat fújták fekete festékkel a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.

A tettesek feltehetően Dániel Péter múlt heti akciójára válaszoltak. Az ügyvéd vörös festékkel öntötte le a Somogy megyei Kerekiben május 13-án felavatott Horthy-szobrot.

A héten ez már a második antiszemita provokáció volt Budapesten. Néhány napja Raoul Wallenberg II. kerületi szobrára ismeretlenek disznólábakat akasztottak.

2009-ben a pesti alsó rakparton lévő, az 1944-45-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók ezreinek emlékére állított "Cipők a Dunaparton" emlékművet gyalázták meg hasonlóan, akkor a rendőrség izgatás miatt indított nyomozást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte: a XIII. kerület rendőrkapitánysága rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

A XIII. kerületi önkormányzat közleményében azt írta: "félő, hogy az emberek ezreinek múltját megszentségtelenítő, a ma élők számára félelemkeltő cselekedet az újfasizmus előretörésének újabb állomása".

A Mazsihisz "felháborítónak és rémisztőnek" tartja, hogy egy hét leforgása alatt meggyalázták a Raoul Wallenberg emlékművét a II. kerületben és a Vizafogón található mártíremlékművet - olvasható a szervezet közleményében. Közölték, hogy feljelentést tettek a rendőrségen.

A címlapról ajánljuk