eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Sokaknak "kilátástalan jövőt jelenthet" az érettségi szigorítása

Csütörtökig lehet véleményezni az érettségi követelményrendszerének szigorításáról szóló tervezetet. A javaslat megosztja a középiskolai tanárokat.

Több tanár örömmel fogadta, hogy az oktatási államtitkárság kormány.hu oldalon közzétett javaslata szerint a jövőben 20-helyett 25 százalékos eredményt kell elérni az érettségin az elégséges osztályzathoz, Hámori Veronika, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azonban nem támogatta a követelmény növelését. Kiemelte: a gimnáziumok nyilvánvalóan azt mondják, hogy túl kevés a 20 százalék, de a szakközépiskolák már nem egészen így gondolkoznak. Van olyan iskolatípus, ahol ez értelmes és jó dolog, de van olyan iskolatípus is, ahol ez nagyon sok gyereknek a kilátástalan jövőjét fogja jelenteni, ezért meggondolandó - tette hozzá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője nem a követelményrendszert szigorításával, hanem a feladatok nehezítésével adná vissza az érettségi korábbi rangját. Lehet olyan feladatokat feltenni, ahol a 20 százalék elérése is igen komoly nehézségeket eredményez és van, ahol az 50 százalékot is vidáman meg lehet tenni, tehát inkább a feladatoknak a komolyságát kellene vizsgálni - vélekedett.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nemrég az InfoRádiónak az érettségi színvonalának visszaállításával magyarázta a várható szigorítást.

Az Origo korábban az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva azt írta: a tavalyi érettségizők nagyjából 10 százaléka, több mint 46 ezer diák állt a bukás szélén, tehát 20 és a 29 százalékos eredmény között. A szigorításról szóló tervezetet csütörtökig lehet véleményezni kormány.hu-n.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×