INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megkezdődött az államfőválasztás

InfoRádió / MTI
Megkezdődött a parlament ülése; az egyetlen napirendi pont ma az új köztársasági elnök megválasztása.

A posztra Áder János fideszes európai parlamenti képviselő az egyetlen jelölt, aki május 10-én foglalhatja el hivatalát.

A politikus megválasztásához az első fordulóban a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lesz szükség, ami kormánypárti voksokkal gyűlhet össze, mivel az MSZP és az LMP nem vesz részt az államfőválasztásban, a Jobbik pedig közölte, hogy nemmel fog szavazni.

A választás első fordulójának eredményessége esetén Áder János esküt tesz, majd elmondja első elnöki beszédét.

Az államfőválasztás előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke ismertette Áder János életrajzát szerdán a parlamentben. Úgy fogalmazott Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

Lezsák Sándor azt mondta: a politikus pályafutása egy magyar ember története,"Tamási Ároni fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget".

Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel.

"Olyan ember áll Önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte" - mondta Lezsák Sándor.

A címlapról ajánljuk