eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Áder János dönt Geréb Ágnes sorsáról

Áder János köztársasági elnök döntésétől függ, hogy Geréb Ágnes fogházba megy-e vagy sem. A foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyásznak a jogerős ítélet szerint meg csütörtökön kellene megkezdenie büntetése letöltését, ám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium engedélyezte a halasztást. A tárca közleménye szerint a halasztás addig tart, amíg a köztársasági elnök határoz Geréb Ágnes kegyelmi kérelméről.

Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök elutasította, most Áder János dönthet Geréb Ágnes kegyelmi kérelméről. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére ne kezdje meg a héten a büntetésének letöltését a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász.

A tárca közleménye szerint a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az igazságügyért felelős miniszter a büntetés elengedése vagy mérséklése iránti kérelem, illetve előterjesztés esetén elrendelje a büntetés elhalasztását vagy félbeszakítását az államfő döntéséig.

Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének támogatását egyébként nemcsak egyes kormánypárti politikusok, hanem most 700 magyar orvos is kéri Áder Jánostól. A szakemberek levelükben azt írták, hogy Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna.

A Fővárosi Törvényszék egy, márciusban benyújtott kérelem alapján már három hónapos halasztást adott és úgy döntött, hogy Geréb Ágnesnek csak májusban kell megkezdenie fogházbüntetésének letöltését. Ettől függetlenül viszont a szülész-nőgyógyász más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van.

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla februárban jogerősen tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától és két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Az egyik ilyen szülésnél a gyermek holtan jött világra, egy másik csecsemő pedig fél évvel később meghalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×