eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kínai-magyar barátságot méltatták

Kína és Magyarország barátságát méltatta az ázsiai ország miniszterelnökének első helyettese, aki hétfőn érkezett kétnapos magyarországi látogatásra. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kedden találkozik Orbán Viktor kormányfővel is.

A kínai-magyar barátságnak hosszú története van, Magyarország a világon elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot az új Kínával - áll Li Ko-csiang repülőtéri üdvözlőbeszédében

A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években egyre sűrűsödtek a két ország magas szintű vezetőinek látogatásai, a kölcsönös politikai bizalom egyre erősödik, a gazdaság és kereskedelem területén a gyakorlati együttműködés biztos léptekkel halad előre, a kulturális cserekapcsolatok virágzásnak indultak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként hozzájárul Kína és Európa kapcsolatainak elmélyítéséhez, miközben a Kína és az Európai Unió közötti együttműködés belső tartalmának gazdagítása terén aktív szerepet vállal.

Kijelentette azt is: a kínai kormány igen fontosnak tartja a kínai-magyar baráti együttműködés és partneri kapcsolatok fejlesztését és reméli, hogy a magyar féllel együtt a kétoldalú kapcsolatoknak mindegyre magasabb lépcsőfokára léphet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy látogatásának ideje alatt a magyar vezetőkkel a kínai-magyar együttműködés ügyének eddig elért eredményei alapján közösen tervezik meg a két ország kapcsolatainak jövendőbeli irányát, "Orbán miniszterelnök úrral közösen jelenlétünkkel hitelesítjük a kínai és magyar fél által aláírandó valamennyi együttműködési szerződést".

A kétnapos hivatalos látogatásra érkező Li Ko-csiang a nap folyamán a fővárosban tárgyal Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. Li Ko-csiang látogatásához kapcsolódóan egy kínai-magyar üzleti fórumot is rendeznek majd Budapesten. A találkozón lehetőség nyílik kétoldalú tárgyalásokat folytatni a 200 vállalatvezetőből álló kínai üzletember-delegáció tagjaival.

Kedden a kínai miniszterelnök-helyettes találkozik Orbán Viktor kormányfővel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×