INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mi magyarázza az oktatás központosítását? - Hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
Kilenc megyében rontották el az iskolaigazgató-választásra kiírt pályázatokat - derül ki a Heti Válasz által kikért adatokból. A Figyelő azt járja körül, mi akadályozta eddig a MÁV átalakítását.

Kilenc megyében rontották el az iskolaigazgató-választásra kiírt pályázatokat - derül ki a Heti Válasz által kikért adatokból. A 191 egykori megyei tulajodú iskolából csak 76 intézménynek van szabályosan kinevezett új vezetője, a többit megbízott igazgató irányítja. Jövőre az iskolákban az állam fizeti a tanárok bérét, az önkormányzat pedig a villanyszámlát. Ha pedig sok település dönt a vagyon átadása mellett, akkor az állam a leglepusztultabb iskolákban kénytelen lesz nyakába venni a felújítások terhét is. A lap arra keresi a választ, hogy politikai vagy szakmai szempontok magyarázzák-e a központosítást.

A Figyelő szerint a pénz és a politikai akarat hiánya, valamint az érintettek ellenérdekeltsége akadályozta meg eddig a MÁV átalakítását. Szakértők például, legalább 25-30 százalékosra becsülik ma a társaságon belüli munkanélküliséget, és - részben a fogyasztói árkiegészítés révén - a vasúttársaság működése évente több 100 milliárd forint költségvetési forrást emészt fel. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttól érkező Dávid Ilona 10 év alatt a hetedik ember a társaság élén, ám az új vezetésnek is a gyakorlatilag 20 éve változatlan körülményekkel kell megbirkóznia.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk