eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Vámosi-Nagy: A csomag nem meglepő

Az új adók bevezetését álságos lenne nem megszorításnak nevezni - mondta az Ernst and Young adószakértője. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az helyes logika, hogy például nem a társasági adót emelik, hanem szektorális adókkal pótolja a bevételt a kormány, viszont ha jól jövedelmező ágazatot adóztatnak, az visszafoghatja annak beruházásait, ezáltal késik a gazdasági növekedés.

Várható volt, hogy adóintézkedések jönnek, a kérdés az volt, hogy ezek milyenek lesznek - mondta az InfoRádiónak a Széll Kálmán-terv 2.0-ról Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az Ernst and Young adószakértője kiemelte: politikai okokból nem jöhetnek kézenfekvő intézkedések, hiszen nem lehet progresszív adózást, vagyonadót vagy értékalapú ingatlanadót bevezetni, így marad az a terület, a viszonylag jól menő ágazatok, ahol eddig is az adóztatással operáltak.

Összességében a csomag nem meglepő, és ezzel nő a gazdaság adóterhelése is - közölte.

A kormányfő szerint év közben nem illik adót kivetni, csak ha nagy baj van, ezért vélhetően a nyártól életbe lépő telefonadóra az idei hiánycél biztosításához van szükség - vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adószakértő úgy látja, az helyes logika, hogy például nem a társasági adót emeli meg, hanem szektorális adókkal próbálja ugyanazt a bevételt biztosítani a kormány. Az más kérdés, hogy ha a jól jövedelmező ágazatokat adóztatják meg, az visszafoghatja a beruházásokat, ezáltal késik a gazdasági növekedés.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×