eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csaba László: Az euró érett gyümölcsként hullhat a kormány ölébe

Kiszámítható gazdaságpolitikára és annak nyomán egy új, komolyan vehető euróbevezetési céldátumra lenne szükség ahhoz, hogy a piacok bízzanak Magyarországban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

Nem minden áron kell megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, mert kint vagyunk a piacon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki hozzátette: az Európai Bizottság és néhány nagy európai befektető akkor nyugodna meg, ha tudnák, milyen a magyar gazdaságpolitika iránya, hogy most már nem lesz több rögtönzés, vagyis kellene nekik egy iránytű és egy térkép.

A térképet és az iránytűt azonban a nemzetközi gazdaságtanban nem készenléti megállapodásnak, hanem euróbevezetési céldátumnak nevezik - fogalmazott a közgazdász, aki szerint ki kell tűzni egy olyan időpontot, amelyre le tudjuk csökkenteni az inflációt, kiegyensúlyozottá tesszük az államháztartást és az államadósság-ráta is csökken.

Az egyetemi tanár úgy véli: amíg van infláció, addig nőni fog az államadósság, de annak aránya a jövedelemhez képest 80-ról 70 százalékra csökkenhet. Ha minden évben két-három pontot csökkenne, akkor az euró "érett gyümölcsként hullna a kormány ölébe".

Egy hiteles, komolyan vehető euró melletti elköteleződés biztosítaná a stabilitást - hangsúlyozta Csaba László, aki szerint ez nem elsősorban az Európai Bizottság és más külső tényezők érdeke, hanem az országé.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×