eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Schmitt: Több mint 150 ezren kaptak magyar állampolgárságot

Már több mint 150 ezer határon túli kérelmező kapott magyar állampolgárságot, és ez a szám hamarosan elérheti a 300 ezret -közölte Brüsszelben az államfő.

Schmitt Pál hangsúlyozta: a környező országokban élők mellett a tengerentúlon élő magyarok közül is sokan folyamodtak állampolgárságért.

A magyarok nagyon komoly hozzáadott értéket jelentenek az Európai Unióhoz - hangoztatta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Brüsszelben, miután találkozott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel.

Mint mondta, a másfél órás tárgyaláson egyebek között Magyarországról, a demokráciáról, Magyarország sorsának az Európai Unióhoz kötődéséről esett szó.

"Az volt a célom, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, hogyan élünk Magyarországon, hogyan él a magyar nemzet, hogyan értelmezzük a demokráciát, és hogyan élünk azzal a különleges lehetőséggel, hogy a Parlamentben egy kormány kétharmados többséget kapott" - fogalmazott az államfő.

Hozzátette: arról is szót ejtettek, hogyan szolgálja a kétharmados többség, az új alkotmány, a teljes törvényalkotási folyamat a következő generációk demokráciáját, békéjét és emberi jogait.

A tárgyaláson Schmitt Pál hangsúlyozta: Magyarország és a magyar kormány célja nem más, mint hogy újra a közép-európai térség egyik legerősebb államává váljon.

"Azt szeretnénk, ha Magyarország megállna a saját lábán, nem kényszerülne újabb és újabb hitelek felvételére" - fogalmazott az államfő.

Schmitt Pál szerint a magyar kormány minden kétséget kizáróan bizonyította az Európai Unió melletti elkötelezettséget a 2011-es EU-elnökség alatt, amikor olyan jelentős döntések megszületését segítette elő, mint a szigorú gazdaságpolitikai koordinációt előíró hatos jogszabálycsomag, az európai szemeszter, a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása, az európai roma integrációs stratégia vagy a Duna-stratégia.

A köztársasági elnök előzőleg a nemzeti ügyek mellett való kiállás fontosságát hangsúlyozta, amikor az Európai Parlament magyar képviselőivel találkozott. A kétnapos brüsszeli látogatáson tartózkodó Schmitt Pál korábban találkozott Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács állandó elnökével, akinek általános tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai és gazdasági folyamatokról, a jogalkotásról és a kormány által végrehajtott átfogó reformokról.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×