eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Németh Zsolt: A kormány álláspontja egyértelmű az autonómia kérdésében

A székelyföldi autonómia megteremtése államközi együttműködés tárgya - mondta a Székely Nemzeti Tanács elnöke, miután tárgyalt Németh Zsolt külügyi államtitkárral.

Dél-Tirol, Európa legsikeresebb autonómiája államközi együttműködés révén jött létre. Ez a kulcsa a romániai magyar kisebbség helyzetének és a székelyföldi autonómiának is - mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kétoldalú tárgyalás után azt mondta: Magyarország álláspontja egyértelmű az autonómia kérdésében.

A külügyi államtitkár kiemelte: az új alaptörvény alkotmányos kötelességgé teszi a közösségi önkormányzatiság támogatását, és ennek egyik élharcosa a Székely Nemzeti Tanács. Hozzátette: bíznak benne, hogy előbb-utóbb világossá válik az autonómia nem gyengíti Románia stabilitását, hanem a román társadalom stabilitását növeli, és hosszú távon a gazdaság felemelkedését is szolgálja.

Az InfoRádió kérdésére, hogy Románia vlach kisebbségért való kiállása a szerb tagjelölti státusz megadásakor segítheti-e az autonómiatörekvéseket, Izsák Balázs úgy válaszolt: ez lehetséges. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban megjegyezte: "Románia példát mutatott nemzeti érdekérvényesítésből". Hozzátette: szerinte elismerés illeti Szerbiát és az Európai Uniót is.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy egyre csökken a magát magyarnak vallók aránya Erdélyben, Izsák Balázs azt mondta: erre is az autonómia szolgálhat megoldással.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke kitért arra is, hogy nem nyilvánítanak véleményt a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt lehetséges együttműködéséről, illetve az ezekkel kapcsolatos vitákról. Annyit mondott: arra törekszenek, hogy a kampányban az autonómiatörekvések legyenek a középpontban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×