eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Szerdán dönt Brüsszel a magyar válaszokról - a nap hírei

Szerdán dönt a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról az Európai Bizottság. Módosította a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvényt az Országgyűlés. Drágul szerdán a benzin, a gázolaj ára viszont csökken.

Szerdai ülésén dönt az Európai Bizottság arról, folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárásokat. Ezt Brüsszelben jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos. A távirati iroda úgy értesült, hogy a testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak. Eszerint lesz, ahol a procedúra nem folytatódik, más kérdésben a testület kiegészítő információkat kér, esetleg tovább is lép. Reggel a miniszterelnök szóvivője azt mondta: elképzelhető, hogy egy-két ügyben újabb fázisba lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság. Szijjártó Péter hozzátette: az eljárások egy részét már most le lehet zárni, mert létrejöhet a megállapodás a testülettel.

Egyszerűsödnek a fegyvertartás szabályai

Módosította a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvényt az Országgyűlés. A korábbi tiltást feloldva engedélyezik például a házilagos lőszerszerelést és -újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték a szükséges tanfolyamot, és ha valakinek már van fegyvertartási engedélye, akkor egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása is. A jogszabályhoz végrehajtási rendelet is kapcsolódik: az egyik legjelentősebb változás az lesz, hogy ezután a fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes, vagyis megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, hogy ötévente meg kell újítani.

Orbán az ügynökmúltról

Egyértelműnek nevezte az ügynökmúlt feltárására vonatkozó kormánypárti szándékot a miniszterelnök. Orbán Viktor a parlamentben egy jobbikos képviselő azonnali kérdésére válaszolva azt mondta: a frakcióban komoly vita van a módszerről, de készek megvitatni, hogy a Romániában alkalmazott megoldásoknak milyen haszna lenne Magyarországon.

Népszavazást kezdeményez az LMP

Megkezdte a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést az LMP. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni a referendummal, hogy a tankötelezettség korhatára maradjon 18 év, a munkahelyi próbaidő maximum száz nap legyen, a szabadság kétharmadának kivételéről dönthessen a munkavállaló, az álláskeresési járadékot pedig 260 napon keresztül folyósítsák. A párt április 2-áig gyűjtheti a támogatói aláírásokat.

Most csak a benzin drágul

Literenként bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol, míg a gázolajét bruttó 4 forinttal csökkenti. A benzin átlagára az emelés után 429 forintra nő, míg a gázolajé 434 forintra csökken. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: az árváltoztatás indoka, hogy az olaj nemzetközi jegyzésárának növekedésével párhuzamosan a benzin dollárban mért átlagára is emelkedett, a gázolaj piacán azonban árcsökkenés volt tapasztalható, míg a forint árfolyamában nem volt érdemi változás a dollárhoz képest.

Kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba

Az eddigi adatok szerint az idén összesen 109 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, mintegy 32 ezerrel kevesebben, mint tavaly. Az Oktatási Hivatal összegzése alapján 71 ezren választották a felsőoktatási jelentkezés elektronikus formáját, és 38 ezren nyújtották be a jelentkezésüket a hagyományos módon, papíron. A jelentkezések feldolgozása folyamatosan zajlik.

Putyin ellen tüntettek Moszkvában

Moszkvában a rendőrség felszólítása ellenére sem hagyta el az ellenzékiek egy csoportja a Puskin teret, ahol korábban engedélyezett tüntetést rendeztek. Helyi beszámolók szerint a rendfenntartók kiszorították a demonstrálókat a térről; több embert őrizetbe vettek. A résztvevők előre hozott parlamenti és elnökválasztást követeltek. Korábban a hétvégi elnökválasztáson győztes Vlagyimir Putyin a voksoláson tapasztalt visszaélések kivizsgálását ígérte. Nemzetközi megfigyelők szerint az orosz elnökválasztás tisztaságával komoly problémák voltak; a magyar Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter - aki szintén megfigyelőként volt jelen - úgy fogalmazott: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető.

Õrizetben a lengyel vasúti irányítók


Lengyelországban őrizetbe vették a hét végi vasúti szerencsétlenség idején ügyelő két forgalomirányítót. Az ügyészségi tájékoztatás szerint egyikük ellen vádat is emeltek, de idegállapota miatt még nem tudták kihallgatni. Az 50 éves férfit gondatlanságból elkövetett, halálos kimenetelű, jelentős anyagi károkat okozó közlekedési szerencsétlenség okozásával vádolják. -Lengyelország déli részén egy gyorsvonat és egy InterCity-szerelvény ütközött össze szombat éjjel. A katasztrófa 16 ember - köztük egy amerikai és egy orosz állampolgár - halálát okozta; 57-en megsérültek. Donald Tusk miniszterelnök az elmúlt 22 év legsúlyosabb vonatbalesetének nevezte a történteket.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×