eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Közkegyelem, megszorítás, hajléktalanok a napirend előtti felszólalásokban

Miért rossz a megszorítás, a közkegyelem és az oligarcha, de miért jó a hajléktalanok érdekében indított program és Horvátország uniós csatlakozása - erről beszéltek a képviselők napirend előtt az Országgyűlés ülésén.

A szocialista Tukacs István arról beszélt, hogy parlamenti vitát kellene tartani a kormány által tervezett állítólagos megszorításokról. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a megszorítás a szocialisták politikájának eszköze volt. A Fidesz-kormány az adósságcsökkentésre és a költségvetési hiány mérséklésére koncentrál - tette hozzá a kormánypárti politikus.

A Jobbik felszólalója, Hegedűs Lórántné szóvá tette, hogy néhány kormánypárti országgyűlési képviselő személyesen kért kegyelmet az illegális otthonszületések miatt elítélt Geréb Ágnesnek Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az ellenzéki politikus szerint ez jogellenes volt. Rétvári Bence államtitkár szerint azonban nem, mert a kegyelmi kérvény az igazságügyi tárcához érkezik meg, ezek a képviselők tehát a kormányra gyakoroltak nyomást, és nem a bíróságra vagy az államfőre.

Az LMP-s Ertesy Katalin megvádolta Lázár János fideszes frakcióvezetőt, hogy az a dohánylobbi egyik tagjával íratta meg az ágazat új törvényét. Az ellenzéki képviselő szerint ez ázsiai állapotokat tükröz. A Fidesz úgy táncol, ahogy az oligarchák fütyülnek - fogalmazott Ertsey Katalin.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára nem reagált a konkrét vádra. Ehelyett adatokat sorolt arról, hogy milyen sokan cigarettáznak és felidézte a dohányzás visszaszorítására született jogszabályokat. Felszólította Ertsey Katalint, hogy tegyen feljelentést, ha bűncselekményt tapasztal. Ráolvasta az ellenzéki képviselő fejére, hogy az LMP a saját pártcsaládján keresztül folyamatosan pocskondiázza az országot.

A fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónika a hajléktalanok téli ellátására indított Lélek-programot méltatta, és javasolta, hogy terjesszék ki az egész országra. Válaszában Soltész Miklós államtitkár az otthon nélkül élők érdekében született összefogást dicsérte.

A kereszténydemokrata Firtl Mátyás és a neki válaszoló Rétvári Bence államtitkár Horvátország uniós csatlakozásának fontosságáról beszélt.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×