eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Súlyos aggodalmát fejezi ki az EP - a nap hírei

Határozatban szólította fel a kifogásolt törvények módosítására Magyarországot az Európai Parlament. A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban számít további vitákra az Európai Unióval a miniszterelnök-helyettes. Elengedhetetlennek tartja a gazdaság iránti bizalom helyreállításához a megállapodást Unióval és a Valutaalappal a jegybank elnöke.

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szóló, négypárti állásfoglalás-tervezetet szavazott meg Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülése. A határozatban a parlament súlyos aggodalmát fejezi ki a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben. A dokumentumban felszólítják a magyar kormányt, hogy az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően módosítsa a kifogásolt törvényeket. A voksolásra három határozati javaslatot terjesztettek be, ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a szükséges többséget.

Szijjártó: Nemzetközi párthatározat az EP állásfoglalása


A magyar belügyekbe való beavatkozásnak, a tényeket mellőző döntésnek minősítették az Európai Parlament Magyarországról megszavazott állásfoglalását a néppárti és a konzervatív Európai Parlamenti kommentárok. A szöveget támogató baloldali, szocialista, liberális és zöld képviselők közül többen viszont szükséges figyelmeztetésnek nevezték azt. A miniszterelnök szóvivője az InfoRádió Aréna című műsorában nemzetközi párthatározatnak nevezte az Európai Parlament állásfoglalását. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az Európai Parlament baloldali és zöld frakciója már régóta el akarta ítélni az országot. Szerinte a nemzetközi baloldal ellenségének, ellenfelének tekinti Magyarországot, és az Európai Parlament több pártja nehezen fogadja el a 2010-es választásokon kialakult helyzetet.

Navracsics további vitákra számít


A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban számít további vitákra az Európai Unióval a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kormány nem szeretne elmozdulni a fizetési plafontól. Mint mondta, a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban kompromisszumkész a kabinet: a javaslatban az szerepel, hogy 62 éves kortól lehetővé válna bizonyos esetekben a további munkavégzés. Navracsics Tibor megerősítette, hogy pénteken küldi el a minisztérium a hivatalos válaszait a kötelezettségszegéssel kapcsolatos eljárásban felvetett kérdésekre.

Simor: Elengedhetetlen a megállapodás az EU-val és az IMF-fel


A magyar gazdaság iránti bizalom helyreállításához elengedhetetlennek tartja a jegybank elnöke a megállapodást az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. Simor András a Napi Gazdaság szervezésében tartott konferencián azt mondta: a bizalom növeléséhez a kormány részéről kiszámítható és piacbarát gazdaságpolitikára van szükség, amit az unióval és az IMF-fel történő gyors megegyezés is támogathat. Az ennek nyomán rendelkezésre álló védőháló pedig megerősítheti a gazdaságpolitika hitelességét és mérsékeli a finanszírozási költségeket.

Pénteken tárgyalnak a BKV-ról

Péntek délelőtt tárgyal a Varga Mihály vezette kormánydelegáció a főpolgármesterrel a BKV helyzetéről. Korábban Tarlós István azt mondta, hogy a szakértők dolgoznak a BKV működésével kapcsolatos előterjesztésen, amellyel várhatóan hétfőre készülnek el. A főpolgármester megerősítette, hogy járatritkítás, a buszágazat privatizációja és a fővárosi intézmények lepusztulása lehet a BKV megmentésének ára.

Közkegyelmet kaphatnak az LMP-tüntetés résztvevői


Pénteken kerül az Országgyűlés elé kerül az a javaslat, amely közkegyelmet adna azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által szervezett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük. A Házbizottság ülése után az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta: a parlament jövő heti napirendjén ismét szerepel a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló javaslat tárgyalása és végszavazása.

Kampányfilm a dohányzás ellen


Kedvezően fogadták az emberek a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az intézkedéssel kapcsolatos új kampányfilm bemutatóján. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint január elsejétől tilos a dohányzás a közösségi területeken, a bírságolás türelmi ideje április elsejéig tart, de Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta, hogy addig is ellenőrzik a munkahelyeket, a vendéglátóhelyeket, hogy betartják-e a törvényt.

Még egy csomag vár Athénra

Kormányzati források szerint megegyezett Görögország a nemzetközi hitelezőkkel az újabb segélycsomag elfogadásához hiányzó költségvetési összeg előteremtésének módjáról. A 325 millió eurós részlet az utolsó, amelyet Athénnak még el kellett fogadni a 3,3 milliárdos csomagban ahhoz, hogy az unió és az IMF több halasztás után, hétfőn jóváhagyja az újabb mentőcsomagot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×