eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem tetszik az ellenzéknek a Btk. tervezete

Több ellenzéki párt is bírálja a büntető törvénykönyv módosításának múlt héten közzétett tervezetét.

Drága és hatástalan eszközöket alkalmazna az új büntető törvénykönyv - mondta az InfoRádiónak Dorosz Dávid. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a tervezet két legnagyobb hibája a börtönbüntetések erőltetése, illetve az, hogy nem a drog ellen hirdet harcot, hanem fiatalok százezrei ellen.

A jobbikos Staudt Gábor a valódi önvédelem lehetőségét hiányolja a tervezetből. Úgy véli, azokban az esetekben, amikor valakinek az otthonát támadás éri, "ki kell mondani azt a vélelmet, hogy az ellenkező helyzet bizonyításáig a támadás az élete ellen is irányult. Ezzel a bizonyítási terhet átfordítjuk" - fogalmazott.

Az MSZP még vizsgálja a dokumentumot - tudta meg az InfoRádió Bárándy Gergelytől, a szocialista párt országgyűlési képviselőjétől.

Az új büntető törvénykönyv tervezetét múlt héten hozta nyilvánosságra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Répássy Róbert, a tárca államtitkára akkor azt mondta, hogy az új Btk. célja, hogy egyszerűbb, korszerűbb, szigorúbb és következetesebb szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind pedig az igazságszolgáltatás résztvevői számára.

A tervezet értelmében erősödne az önvédelemhez való jog, tovább szigorodhatnak a közlekedési bűncselekmények büntetései, valamint a fogyasztóvédelem és a kiskorúak védelme. Szigorítanák a hivatalos, valamint a közfeladatot ellátó személyek - így például a pedagógusok és a mentősök - elleni erőszak megítélését, és szigorúbb büntetés várhat a visszaesőkre, továbbá a súlyos, erőszakos, személy elleni bűncselekmények elkövetőire is.

A minimális elévülési idő háromról öt évre nőhet, és 20 esetben kizárhatóvá válna egy életfogytiglanra ítélt bűnöző a feltételes szabadlábra helyezése. A jelenleg tartó társadalmi egyeztetést követően az új kódex március végén kerülhet a kormány elé, a parlamenti vita pedig legkorábban áprilisban kezdődhet el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×