eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán: Komolyan vesszük az EU jogrendszerét

Magyarország komolyan veszi az Európai Unió jogrendszerét - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Michael Spindelegger osztrák alkancellárral folytatott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány olyan, az unió által kifogásolt jogszabályi pontokon is kész változtatni, amit szerinte egyébként a közösségi jog nem követelne meg.

A kormányfő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország nem akar az osztrákok pénzén élni, sőt senki más pénzén sem akar élni, hanem a saját lábán szeretne állni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország a lehető legenyhébb elővigyázatossági megállapodást szeretné kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val. Ugyanakkor, mint mondta, "a sors iróniája, hogy az IMF pénzt akar adni. Nem fogunk félreugrani".

A megbeszélésen a magyarországi végtörlesztés is téma volt, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, tudatában van annak, hogy ez az intézkedés komoly veszteséget okozott osztrák bankoknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végtörlesztésben nincs semmilyen nemzeti részrehajlás, hiszen az hovatartozásra való tekintet nélkül minden pénzintézetnek - köztük magyaroknak is - nehézséget okozott. Azonban egy olyan elfogadhatatlan, a magyar pénzügyi rendszert mérgező konstrukció működött eddig, amellyel nem lehetett belevágni a 2012-es évbe - hívta fel a figyelmet.

"Magyarországon tisztelői vagyunk Ausztriának" - mondta a kormányfő, aki köszönetet mondott nyugati szomszédunknak azért, hogy támogatta Magyarország uniós tagságát, amikor arra szükségünk volt.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy nincs meglepődve "a Magyarországot övező nagy ívű" érdeklődésen, ugyanis ha egy ország másfél év alatt megalkot egy új alkotmányt, csaknem harminc kétharmados törvényt és összesen 365 jogszabályt, akkor "okkal tart igényt a nemzetközi érdeklődésre". Magyarországon minden egyes intézkedés mögött komoly érvek húzódnak meg, amelyeket bármely nemzetközi fórumon készek bemutatni - emelte ki.

A tárgyaláson - mint ismertette - mindemellett felvázolta a gazdasági helyzetet: elmondta, hogy 2010-ben a magyar gazdaság szinte reménytelen helyzetben volt, és ezért a szokványos válságkezelési eszközökön túl innovatív eszközöket is használni kellett. Ennek eredményeként az EU-tagság óta európai sztenderdekkel mérve is stabilnak tekinthető a magyar költségvetés, az államadósság pedig folyamatosan csökken - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy ehhez kellettek a válságadók, a bankadó, és át kellett alakítani a nyugdíjrendszert is, az "új tehermegosztás" pedig természetesen érdekeket is sértett.

Világossá tette azonban az osztrák külügyminiszternek - folytatta -, hogy a válságadókat három évre vezették be, és 2013 elején kivezetik azokat, a bankokkal kötött megállapodás pedig tervezhetővé teszi a bankadó "leépülését".

Tájékoztatta Michael Spindeleggert arról is, hogy az említett területekről három év alatt több mint ezermilliárd forintot vontak be a büdzsébe. Ez segített a hiány és az államadósság csökkentésében - mondta, hozzátéve, hogy ennyi pénzt sem a nyugdíjasoktól, sem a munkavállalóktól nem lehetett elvenni, mert már korábban is "többször megskalpolták őket", és belerokkantak volna ilyen terhekbe.

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik, sőt Magyarország a konszolidáció időszakába lépett - fogalmazott Orbán Viktor.

"A mi értékeink az osztrák kormánnyal közösek. Európai értékek talaján állunk, az európai kultúra részei vagyunk, és európai vitákban vagyunk érdekeltek" - mondta, majd nyilatkozatát azzal zárta: kérte Michael Spindeleggert, hogy a nemzetközi színtéren ne csak Magyarországot, hanem az általa képviselt értékeket is támogassa, és "dolgozzunk azon, hogy Magyarország és Ausztria stratégiai partnerei maradhassanak egymásnak".

Spindelegger: a magyar kormány nyitott a párbeszédre

Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által kedden felvetett kifogások tisztázására.

Az osztrák politikus közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, az a "sok törvény", amelyet Magyarországon az elmúlt időben elfogadtak, kérdéseket vetett fel, és fontos, hogy ezeket "tárgyszerűen és politikamentesen" tisztázzák. Hozzátette: nem vesz részt "Magyarország gyötrésében".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×