eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Navracsics: Nekünk is jó, hogy Brüsszel csak egy hónapot adott

Ma valószínűleg már személyesen tájékoztatja a kormányt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-fel folytatott tárgyalások előkészítéséről - mondta a miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sikeresnek tartja az Európai Parlament tegnapi vitáját, amelynek Magyarország volt a témája. Elmondta azt is, hogy Répássy Róbert államtitkár vezeti azt a delegációt, amely a bírák nyugdíjazásáról és az adatvédelmi biztos függetlenségéről tárgyal Francoise Le Bail-jal, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatójával.

Navracsics Tibor két tényezőnek tudta be, hogy az Európai Bizottság a szokásos kettő helyett egy hónapot adott Magyarországnak a kötelezettségszegési eljárás első menetére.

A miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egyrészt ezekről a témákról már régebb óta folyik a párbeszéd, másrészt pedig mi magunk is azt hangsúlyoztuk, hogy minél hamarabb szeretnénk megoldást találni. A közigazgatási és igazságügyi tárca ezért már be is jelentkezett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének a kabinetjénél, tárgyalási készségünket hangsúlyozva - tette hozzá.

Ebből a szempontból az egy hónapos határidő számunkra jó, mert annak a jele, hogy a bizottság is gyorsan dűlőre akar jutni a vitatott kérdésekben - mondta a politikus.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik a bírák és ügyészek nyugdíjazásának a kérdése, illetve az adatvédelem, és a Nemzetgazdasági Minisztérium fog tárgyalni a jegybankügyben - mondta. Az EB delegációját Francoise Le Bail, a testület igazságügyi főigazgatója vezeti majd, magyar részről pedig Répássy Róbert államtitkár lesz a tárgyaló fél.

A tárgyalások menetéről Navracsics Tibor azt mondta, hogy a szakértők általában ilyenkor nagyon intenzív e-mail kapcsolatban vannak, de természetesen szükség van formális tárgyalásokra is - most várjuk erre az időpontot Brüsszelből. Hangsúlyozta, hogy formális tárgyalásnak akkor van értelme, ha egyrészt a delegációnak van mandátuma, mozgástere, másrészt mindkét fél tud már mondani konkrét javaslatokat, megoldásokat.

A tárgyalások szóba kerülnek majd a kormány ülésein is, Navracsics Tibor pedig, mint mondta, Orbán Viktor kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel folyamatosan egyeztet, és ezeken a beszélgetéseken határozzák meg a delegáció mandátumát.

Az IMF-fel jól állunk


A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy a tárgyalások előkészítése az IMF-fel jó ütemben halad, a nyilatkozatok alapján azonban egy kicsit más a helyzet az Európai Uniót illetően. Navracsics Tibor, mint mondta, csak sajtójelentésekre tud hagyatkozni, de ezek alapján Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke a magyar alaptörvénnyel kapcsolatban is aggályokat vetett fel, és azok rendezését a tárgyalások előfeltételeként szabta meg. "Ez nekem egy kicsit a hatásköri túlterjeszkedés gyanúját veti föl" - fogalmazott Navracsics Tibor, emlékeztetve, hogy a biztos azt kifogásolta, hogy a jegybank vezetői az alkotmányra tesznek esküt.

Navracsics Tibor azt meglehetősen rendhagyónak nevezte, hogy politikai kritériumokat támaszt az Európai Unió az IMF-tárgyalások megkezdése, de szerinte rendhagyó volt az európai parlamenti vita is, hiszen ilyen még nem volt, hogy Strasbourgban egy ország legyen a napirendi pont, és a miniszterelnök is részt vegyen a vitában.

Ennek ellenére jó döntés volt, hogy a miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, mert az álláspontunkat így jól tudtuk képviselni egy tipikus politikai vitában, amelyben a párthovatartozástól függően ítélték meg a kérdést - fogalmazott Navracsics Tibor.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×