eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen kompromisszum születhet az egészségügyi bérekről?

Két-három hét múlva várható előrelépés az egészségügyi dolgozók bérrendezésének kérdésében - tudta meg a ReggelInfo. Egyelőre ugyanis nincsenek pontos adatok az egészségügyi dolgozók béréről, de vita van még az orvosok számát illetően is.

Folytatódtak szerdán az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló tárgyalások. Az InfoRádió úgy tudja: érdemi egyeztetés, esetleg előrelépés a következő találkozón várható. Kiderült ugyanis, hogy nincsenek pontos adatok az egészségügyi dolgozók béréről.

Kiindulási alapként a közalkalmazotti bértábla szolgál adatokkal, de a vállalkozóként dolgozók bére ebből nem derül ki, ahogyan a KSH adataiból sem.

Az InfoRádió úgy értesült: vita van az orvosok számát illetően is. Hiszen a 28 ezer bejelentett orvos egy része nem fogad már betegeket, csak oktatóként tevékenykedik. Nagyjából két hét múlva lesznek pontos számok, akkor lehet elkezdeni az érdemi egyeztetést - tudtuk meg.

Az InfoRádió információi szerint a szereplők abban készek a kompromisszumra, hogy a bérrendezés több lépcsőben, részben esetleg a jövő évi költségvetés terhére történjen meg. Abban viszont nem engednek, hogy a rendezés akár egyetlen lépcsője is elmaradjon.

Úgy tudjuk: napirenden van a státuszkiesések miatti többletmunka rendezése is. Informátorunk szerint ugyanis jelentős nagyságú belső tartalékok képződtek pusztán amiatt, hogy sok dolgozó hagyta el az országot - idén is csaknem 12 ezren -, és az ő bérköltségük viszont eltűnt az intézményekben.

Azt is megtudtuk, hogy megkezdődött a jogi egyeztetés a Magyar Orvosok Szövetsége által kifogásolt, év végén, a vízközmű törvényben módosított új katasztrófa-egészségügyi szabályozás módosításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×