INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szakorvoshiány a kórházakban - lehetőleg ne legyünk betegek az ünnepek alatt

Infostart / InfoRádió
Emberéletet is követelhet az év végi ünnepek idején várható ügyeleti szakorvoshiány - ezt állítja a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magort a Betegbiztonság című weboldal adatairól kérdezte az InfoRádió, hiszen a honlap tanulsága szerint karácsony és szilveszter idején az ország sok egészségügyi intézményében orvoshiány várható.

Sajnos általánosságban igaz, hogy szakellátási hiány van az egészségügyben, nemcsak az ünnepek alatt. Ezekben a napokban talán jobban összesűrűsödnek ezek a hiányok - mondta az InfoRádió megkeresésére a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A Betegbiztosítás honlap szerint karácsonykor Északnyugat-Magyarországon ideg- és agysebészekből, valamint gyermekgyógyászokból lesz hiány.

Papp Magor szerint ez egy évek óta tartó folyamat, amely most kezdi elérni azt a krízishelyzetet és szakorvoshiányt, ami mellett napi szinten sérül a betegek biztonságos ellátásához való hozzáférés.

A szövetség elnöke bízik abban, hogy kevés olyan eset lesz, ahol érdemi kárt fog szenvedni a beteg ellátása, de hozzátette: az ellátási hiány emberi életet is követelhet.

A Magyar Kórházszövetség elnöke és a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, minden területen számolni kell orvoshiánnyal, de a legkritikusabb a helyzet a sürgősségi ellátásban van,

Rácz Jenő szerint ezt az ellátórendszert a rendelkezésre álló anyagi és emberi erőforrásokból nem lehet működtetni, legalább 4-5 ezer új szakorvosra lenne szükség.

Azt javasolja, hogy baj esetén az ünnepek ideje alatt a nagy megyei kórházak ügyeletét keressék a rászorulók.

Hanganyag: Sánta AndrásA címlapról ajánljuk