eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: A vártnál hosszabb lesz az eurózóna válsága - a nap hírei

A kormányfő szerint Magyarországnak is fel kell készülnie az eurozóna elhúzódó válságára. Támogatta az államfő jelöltjét az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Kúria élére a parlament alkotmányügyi bizottsága. Csökken szerdán a gázolaj ára.

A vártnál hosszabb lesz az eurozóna válsága - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtti felszólalásában hozzátette: a terveket a változó körülményekhez kell igazítani. A miniszterelnök hangsúlyozta: bár a válság az eurozóna válsága, a következmények Magyarországot is érintik, így 2012-ben, és különösen az év első felében nehéz körülményekkel kell majd szembenézni. Orbán Viktor azt mondta: a költségvetés tervezetében csökkenteni kell a növekedési előrejelzéseket, és a korábban tervezettnél magasabb euró/forint árfolyammal kell számolni. Az MSZP szerint a kormányfő attól tart, hogy befellegzik a különutas gazdaságpolitikának, ha Magyarország csatlakozik az uniós kormányközi megállapodáshoz. A Jobbik úgy vélte: népszavazást kell kiírni a kérdésről, az LMP nemzeti válságtanácsot hívna össze, a Demokratikus Koalíció pedig azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem ismertette a kormány álláspontját.

93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos garantált bérminimumot javasolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Czomba Sándor elmondta: a munkáltatókat arra kéri a kormány, hogy öt százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, a minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál pedig efölött a kormány vállalja a teljes kompenzációt. Hozzátette: ez a költségvetés számára százmilliárdos kiadást jelent. A korábban számított és a már beadott költségvetésben szereplő összeg 84 milliárd forint. A munkavállalói és a munkaadói oldal egyaránt úgy véli: a kormány javaslata nem jelent béremelést, csupán a nettó jövedelmek szinten tartását.

Meghallgatása után 18 igen szavazattal 3 nem ellenében támogatta Handó Tünde kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére a parlament alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága. A testület ugyanekkora támogatással 2 tartózkodás mellett támogatta Darák Péter kinevezését a Kúria elnökének. A két tisztségviselőt kedden, titkos szavazással választhatja meg az Országgyűlés kétharmados többséggel, 9 évre.

Hároméves kortól lesz kötelező az óvoda és nem lesznek felzárkóztató osztályok - ismertette a Fidesz és a KDNP frakciójának ülésén született döntéseket a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Lázár János elmondta: az egész napos iskolát fokozatosan vezetik be, és csak azokban a középiskolákban lesz kötelező központi felvételi, amelyekben túljelentkezés van. A politikus hangsúlyozta: a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban.

Tárca nélküli miniszterként irányítja a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalásokat Fellegi Tamás, aki a múlt héten mondott le fejlesztési miniszteri posztjáról. Arról a következő napokban döntenek, hogy ki lesz a minisztérium új vezetője.

Szerdán bruttó 3 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti árát a Mol, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a gázolaj átlagára 424 forintra mérséklődik, a 95-ös benziné pedig 396 forint marad. Az autósok akár 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A főpolgármester szerint a közeljövőben már fizetni kellene az agglomerációban lévő településeknek azért, hogy a BKV buszai a Budapesten kívül is közlekedjenek. Tarlós István az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: tarthatatlan, hogy az agglomerációban lévő települések használják Budapest oktatási és egészségügyi intézményeit, valamint a közösségi közlekedést, miközben ezekért semmit nem fizetnek. A főpolgármester hangsúlyozta: ez évente 30 milliárd forint veszteséget jelent Budapestnek.

Az év végén kivonja Irakból kiképző missziójának személyzetét a NATO - közölte Brüsszelben a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen azt mondta: december 31-én lejár a mandátum, és a meghosszabbításért heteken át folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Hozzátette: a NATO továbbra is elkötelezett az Irakkal való partnerség mellett. A misszió kötelékében 13 NATO-országból, valamint a partnerként tevékenykedő Ukrajnából összesen 130 kiképző tartózkodott eddig Irakban.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×