eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre fontosabb szerepet kapnak a kormány bizalmasai

Orbán Viktor tanácsadóiról készített összeállítást a Heti Válasz. A lap szerint a miniszterelnök bizalmasai egyre fontosabb szerepet töltenek be a kormányzati rendszerben.

A Miniszterelnökség súlya azzal is növekedett, hogy a kommunikáció mellett immár az összes fontos kinevezés itt dől el. Egy szeptemberi kormányhatározat nemcsak a számítógép- és bútorbeszerzéseket tiltotta meg, de tanácsadók megbízását is. Eseti jellegű felmentést a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga Mihály adhat.

A Miniszterelnökség költségvetésének növekedése (jövőre például konzultációkra várhatóan 700 millió jut majd) és az említett vétó jól jelképezi az elmúlt hónapokban végbement hatalmi átrendeződést. A Miniszterelnökség nemcsak a többi tárcával, hanem bizonyos mértékig az egész kormányzattal szemben megerősödött - írja a Heti Válasz.

A Miniszterelnökség Orbán Viktor legszűkebb stábját jelenti, a befolyásnövekedésről tanúskodik a nyilvánosság által nem is érzékelt átszervezés: a kormányon belül nemrég létrejött a gazdasági témákkal foglalkozó versenyképességi, a szociális ügyekért felelős felzárkóztatási és a nemzetbiztonsági tanács. A testületekben az adott terület legmagasabb szintű politikai vezetői és a kormányfő főtanácsadói dolgoznak. A versenyképességiben a külgazdaságért és külkapcsolatokért felelős Gottfried Péter, a felzárkóztatásiban Megyesy Jenő és Hegedűs Zsuzsa, a nemzetbiztonságiban pedig Szemerkényi Réka tevékenykedik.

Az új munkamegosztás megerősítette a főtanácsadókat, akiknek megbízatása a sajtóban megjelent egy-két mondatos indoklásnál szélesebb területet fed le. Megyesy Jenő például hivatalosan mindössze a nyugati magyarsággal és jótékonysági szervezetekkel való kapcsolattartásért felel, ám a Heti Válasz szerint a valóságban a Magyarország ellen az Egyesült Államokban zajló kártérítési perek figyelemmel kísérésétől az amerikai diplomáciával való kapcsolattartáson át a Reagan-ünnepségek megszervezésében való részvételig számos egyéb feladata volt és van. A jogász még gyerekként, 1956 után került az Egyesült Államokba, Denverben jól menő ügyvédi praxist épített fel, emellett aktív volt a magyar szervezeti életben és karitatív területen is; rendszeresen szervezett és szervez Magyarországra ruha- és számítógép-szállítmányokat.

A miniszterelnöki biztosok számának gyors növekedése is a Miniszterelnökség politikai befolyásának növekedését jelzi. Míg a főtanácsadók inkább a Fidesz értelmiségi holdudvarából verbuválódtak, a kormánybiztossal szinte azonos hatáskörű, államtitkári jogállású miniszterelnöki biztosok arcéle politikusabb. Eleinte csupán Szijjártó Péter tartozott e kategóriába, szeptember elején társult hozzá Giró-Szász András kormányszóvivő (ez is az erősödést jelzi: a KIM-től szinte a teljes kormányzati kommunikáció a Miniszterelnökségre került). Majd Nyitrai Zsolt, november elsejétől pedig Halasi Tibor lett - utóbbi "kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelős" - miniszterelnöki biztos.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×