eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Giró-Szász: Jövőre megindul a kamattámogatott hitelek folyósítása

A szociálpolitikai támogatást januárban be lehet indítani, míg az állami kamattámogatáshoz kell az Európai Unió jóváhagyása, de ez is megfelel a brüsszeli szabályoknak, így elindulhat 2012-ben - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az állam társadalmi és gazdasági felelőssége is a szociálpolitikai támogatás, hiszen az több szektoron, például az építőiparon keresztül közvetve "visszajön" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az építőipar tipikusan az az ágazat, amelyben kell bizonyos idő a felfutáshoz, és erre a területre is igaz, hogy az újraépítéséhez több idő kell, mint a lerombolásához. Véleménye szerint háromnegyed-másfél év alatt jelentkezik majd e területen a szocpol újbóli bevezetésének hatása.

Helytállónak tűnik a feltételezés, hogy először a már kész lakások piaca fog beindulni, és csak utána a továbbiak építése, de a kettő között van összefüggés - hangsúlyozta a kormányszóvivő, hiszen bizonyos lakástípusok iránt óhatatlanul megnő majd az érdeklődés. Ha a devizahitelesek nagyobb lakásból kisebbe akarnak költözni, az egy szegmenst megnyit a piacon, és ha ott hiány lép fel, akkor nyilvánvalóan megindul a kisebb lakások építése - magyarázta.

"Bármilyen dologról van szó, a kormány folyamatosan egyeztet, nyílt törvényalkotási, tervezési konstrukciókban gondolkodik" - válaszolta Giró-Szász András a kérdésre, bírja-e terv a piaci szereplők - építők, finanszírozók - maradéktalan támogatását.

Az építőipar részéről semmiféle negatív érzést nem tapasztaltak, mondta, hozzátéve: "a politikai reagálást a normál politikai logika vezérli, ezt kezeljük másik lapon".

A két láb - a szociálpolitikai, illetve az állami kamattámogatás - közül az előbbit 2012. január elsején be lehet indítani, míg a másodikhoz kell az Európai Unió végleges jóváhagyása - erősítette meg a kormányszóvivő, aki azonban úgy vélte: át fog menni a tervezet Brüsszelen, így ki lehet jelenteni, hogy a kamattámogatott hitelek folyósítása a jövő évben meg fog indulni.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×