eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Négy miniszter helye biztos a kormányban

Orbán Viktor tavaly áprilisban egyértelművé tette kormánya tagjai számára, hogy a mandátumuk csak 2011 végéig szól. Úgy tűnik azonban, hogy a kabinet néhány tagja egészen 2014-ig miniszter marad. Lázár János frakcióvezető viszont továbbra sem akar bársonyszéket.

Négy miniszter szinte biztosan kitölti a mandátumát 2014-ig - értesült az InfoRádió. Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök januárban sem váltja le Matolcsy György nemzetgazdasági, Martonyi János külügy-, valamint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, illetve Pintér Sándor belügyminisztert. A kormányfő szimbolikusnak tartja, hogy ezek a politikusok kormánytagok maradjanak, ezért annak ellenére megtarthatják a posztjukat, hogy a miniszterek mandátuma deklaráltan 2011. december 31-ig szólt.

A nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós azonban valószínűleg távozik a kormányból, hiszen eleve csak az idei év végéig vállalta ezt a megbízatást. Lázár János logikus választás lenne a helyére. Orbán Viktor már tavaly áprilisban felkérte erre a munkára a fideszes frakcióvezetőt, de akkor sem vállalta el, és úgy tudjuk, most sem áll szándékában. Részben azért nem akar tárcavezető lenni, mert a minisztérium hatáskörébe tartozó sarkalatos törvények addigra elkészülnek, jövőre tehát - figyelembe véve az összeomlásközeli európai gazdasági környezet hatását is - egy nála jóval konfliktuskerülőbb miniszterre lehet szükség. Sajtóértesülés szerint Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lehet az új tárcavezető.

A legnagyobb dilemma azonban nem az, hogy ki lesz a miniszter, hanem az, hogy ki képes vezetni a nagy létszámú parlamenti Fidesz-frakciót, ha nem Lázár János, Orbán Viktor egyik legerősebb politikai szövetségese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×