eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Többe kerül a leves, mint a hús - megoszlanak a vélemények az ebadóról

Többe kerül beszedni, mint amennyi hasznot hoz - ez a véleménye az ebadóról az egyik önkormányzati szövetség vezetőjének. Az egyik állatvédő szervezet szerint viszont nem sok az évi 3500 forint. A kormány azt reméli, nem lesz több kóbor kutya.

A kormány tervei szerint évi 3500 forintos ebadót vethetnek ki az önkormányzatok, 2013-tól pedig kötelező lesz chippel ellátni a kutyákat. A hatályba lépés utáni első oltáskor kapják meg ezt az állatok. A törvénymódosítást benyújtó vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára szerint az egyik cél, hogy kevesebb kóbor kutya legyen.

Miután chip lesz az állatokban, lehet ellenőrizni azt is, ki tette utcára a kutyát - mondta Bognár Lajos. Az ebadó nem kötelező.

Az önkormányzatok mérlegelik, hogy milyen mértékű ebadót vetnek ki és az mennyire megterhelő. Az ebadót csak arra lehet használni, ami az ebtartást segíti, vissza is lehet forgatni: segítheti az önkormányzat például a rászorulókat. A törvényben nincs tételesen felsorolva, mire kell felhasználni - magyarázta a helyettes államtitkár.

A Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke, Gémesi György szerint ennyi pénzt nem érdemes beszedni. Nem hiába törölték el korábban az ebadót.

Többe kerül a leves, mint a hús, hiszen ennek a beszedése, adminisztrációja felemészti az összeget - fogalmazott.

A szövetség elnöke szerint az intézkedés miatt több lehet a kóbor kutya. Ezt vitatja a Cerberos állatvédő egyesület vezetője, Joó István. Szerinte egy ekkora összeg elfogadható, például ebből támogathatná az önkormányzat azokat, akiknek túl drága chippel ellátni a kutyát. Szerinte egyébként a kóborkutya állomány csökkentéséhez az ivartalanítást kellene előtérbe helyezni. A jogszabálytervezet alapján a jövőben már egyedileg határoznák meg, melyik kutya veszélyes. Joó István azt mondta, erre már nagyon várt az állatvédelem.

Ez modernebb, mint egy-egy fajtát bűnössé nyilvánítani. Hátránya, hogy ezt betartatni, fölmérni, komoly szakembergárdát igényel - emelte ki az állatvédő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×