eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mol-ügy: nem kiadatási, hanem jogsegélykérelem - a nap hírei

Nem tartalmazza a Mol elnök-vezérigazgatójának kiadatási kérelmét a horvát ügyészség megkeresése az INA olajtársasággal összefüggő ügyben.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Zágráb jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez, ennek értékelése még tart. A Népszabadság helyreigazításában elismerte, hogy a horvát ügyészség nem kérte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgató előzetes kiadatását Az olajtársaság mérlegeli a jogi lépesek lehetőségét a lappal és a cikk szerzőjével szemben.

Két táborból 37-en kerültek kórházba Káptalanfüreden

Kórházba került 37 fiatal, zömmel gyermek két káptalanfüredi gyermektáborból. Bujdosó László balatonfüredi helyettes tiszti főorvos az InfoRádiónak elmondta, hogy hasmenésük volt, hánytak, egyikük elájult. A székesfehérvári, a veszprémi és az ajkai kórházba vitték őket. A rosszullétek okát még vizsgálják, Bujdosó László szerint nem biztos, hogy ételmérgezésről van szó. Mint mondta: nem zárható ki a calici vírus okozta fertőzés sem.

Jól halad az eszközkezelő felállítása

Július 30-ával léphet hatályba a devizaalapú lakáshitelek árfolyamrögzítését előíró szabályozás. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülés után elmondta, hogy jó ütemben halad az eszközkezelő felállítása; a működtetéshez szükséges forrásokat a hónap végéig kell átcsoportosítani. Az államtitkár beszélt arról is, hogy eddig 105 milliárd forintnyi tehercsökkentés valósult meg abból a programból, amellyel összesen 500 milliárddal csökkentené a kormány a vállalkozások bürokratikus terheit.

Módosult, de nem enyhült a lex West-Balkán

Több ponton módosították a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kormányrendeletet. Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a szakmai és a társadalmi szervezetek javaslatainak figyelembevételével készített változtatások nem gyengítik a rendeletet, amely a három halálos áldozatot követelő West-Balkán-tragédia után született, és szigorította a rendezvények szervezésére vonatkozó előírásokat.

Teljesen átalakul a cafeteria-rendszer

Várhatóan ősszel kerül a cafeteria-rendszer többi elemének megváltoztatásáról szóló javaslat a kormány elé. A Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozik a teljes rendszer átalakításán - mondta a tárca belgazdaságért felelős államtitkára, amikor bemutatta az OTP által kiadott Széchenyi Pihenőkártyát. Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz eddig beérkezett jelzések alapján mintegy 100.000 munkavállaló szeretne Széchenyi Pihenőkártyát igényelni.

Mehet a magyar zöldség Oroszországba

Oroszország újabb nyolc európai országnak - köztük Magyarországnak - engedélyezi a zöldségexport felújítását. A tilalmat a hasmenésjárvány miatt rendelte el Moszkva május 30-án. Az orosz tiszti főorvos arról nem beszélt, hogy az engedélyezés mikor lép hatályba, és hangsúlyozta, hogy a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak. Oroszország ugyanakkor betiltotta bizonyos mezőgazdasági termékek, magok, csírák behozatalát Egyiptomból, mert az unió szerint ezek okozták a hasmenésjárványt.

Egyértelmű lesz az ételcímkézés


Megszavazta az Európai Parlament az egyértelműbb élelmiszercímkézési szabályozást. Ennek lényege, hogy legkésőbb öt éven belül olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz. A szabályozással azt szeretnék elérni, hogy a vásárlók tudatosabban dönthessenek arról, milyen élelmiszereket vesznek. A javaslatról a magyar uniós elnökség alatt jött létre megállapodás.

Háromszoros közlekedési bírságok Horvátországban

Horvátországban háromszorosára emelték a közlekedési bírságok összegét, és elzárással is büntethetik a szabálysértőket a júliustól hatályos törvénymódosítások alapján. Akinél fél és 1 ezrelék közötti alkoholszintet állapítanak meg, 3000-től 5000 kunáig terjedő bírsággal sújthatják, az ennél súlyosabb esetekben akár 15 000 kunás, félmillió forintnak megfelelő összegű büntetést is kiszabhatnak.

Pjongcsangé a 2018-as téli olimpia

Pjongcsangban lesz a 2018-as téli olimpia, így döntött durbani ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A dél-koreai város, amely harmadszor pályázott és először nyert, a németországi München és a franciaországi Annecy elől szerezte meg a rendezés jogát.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×