eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szabálysértést követ el, aki nem válaszol a népszámlálási biztosok kérdéseire

Hamarosan megkezdődik a kérdőívek sokszorosítása az októberi népességszámlálásra - tájékoztatott Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Idén október 1. és 31. között lesz a népességszámlálás. A KSH arra számít, hogy az életvitelszerűen Magyarországon élők - tehát akiknek a törvény értelmében részt kell venniük az adatfelvételben - ötöde az interneten keresztül tölti ki a kétoldalnyi lakás-, és a négyoldalnyi személyi kérdőívet.

Az internetes adatszolgáltatásra október 16-ig, egy előzetesen kiküldött azonosító kód begépelésével van lehetőség. Azokat a háztartásokat, amelyek így válaszolnak a kérdésekre, nem fogják felkeresni a kérdezőbiztosok.

Idén, a 2001-es népszámlálással ellentétben, újra szerepel majd a kérdőíveken az adatszolgáltató lakcíme; de a kérdőívek kitöltése most is anonim lesz. A tíz évvel ezelőtti adatfelvételhez képest nagyobb szerepet kap a társadalmi mobilitás vagy például az egészségi állapot felmérése, és kevesebbet a lakókörnyezet, a munkaidő vagy a házasságtörténet kikérdezése - tájékoztatott Waffenschmidt Jánosné népszámlálási főosztályvezető.

Németh Zsolt, a KSH e területért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta: az egyszerűsített honosítást kérőkre nem terjed ki az adatfelvétel.

A népességszámlálásban nagyjából 40 ezer számlálóbiztos vesz részt. Az ő kiválasztásuk hamarosan elkezdődik, a biztosoknak tanfolyamon kell részt venniük, és minősítést kell szerezniük ahhoz, hogy a helyszínen dolgozhassanak. Virágh Eszter szóvivő az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta: a munkaügyi központokat direkt nem keresik meg.

Magyarországon a népszámlálást törvény írja elő. Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakására a kérdezőbiztost, vagy nem válaszol a kérdésekre, szabálysértési eljárást kell indítani.

Van néhány, úgynevezett szenzitív kérdés is, ezek megválaszolása nem kötelező. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, illetve a betegségekre és fogyatékosságokra vonatkozó kérdések.

A népességszámlálás első rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×