INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Századvég: a Szent Korona és Széchenyi István szimbolizálja leginkább Magyarországot

InfoRádió / MTI
A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása szerint a Szent Korona és Széchenyi István szimbolizálja ma leginkább Magyarországot.

A március végén készült adatfelvétel szerint a megkérdezettek közel 55 százaléka azonosította a Magyarországot leginkább kifejező szimbólumként a Szent Koronát.

Az alapítvány jelezte: a kérdés nem irányított, hanem nyitott volt. A megkérdezetteknek arra kellett válaszolniuk: "Az Ön számára melyik az a tárgy, építmény, amely a legerősebben szimbolizálja Magyarországot?".

A Századvég emlékeztetett arra, hogy a korona körül súlyos politikai viharok dúltak a rendszerváltás után és az alkotmány körüli aktuális politikai küzdelemben, ez azonban érdemben nem befolyásolta a válaszadók véleményét.

Az elemzés szerint a Szent Korona körüli viták azért nem voltak teljesen hatástalanok. A magukat baloldalinak vallók körében ugyanis a korona csak 37 százalékos értéket kapott, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum.

A "centrum szavazók" és a magukat jobboldaliként azonosítók körében azonban már vitathatatlan a Szent Korona elsőbbsége; előbbinél 53,6, míg utóbbinál 61,9 százalék.

Közölték, a kutatás szerint a második helyen a nemzeti lobogó áll (17,1 százalék). A szimbólumok között megjelent még a magyar címer (8,3 százalék), a Parlament épülete (5,4 százalék), a Turul (2,9 százalék),de szerepel például a Rubik kocka (2,4 százalék) is a válaszok között.

A Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listája szerint az első helyen Széchenyi István áll 29 százalékkal, második Kossuth Lajos 17 százalékkal, őt követi Petőfi Sándor 13 százalékkal. Jelezték: a magyar nemzeti önazonosságban, a vonatkoztatásra alkalmas személyiségek körében láthatóan az 1848-asok dominálnak.

Közölték azt is, hogy a listán szerepel még Mátyás király (8 százalék), Orbán Viktor (6 százalék) és Kádár János is (4 százalék). Orbán Viktor az egyetlen kortárs politikai személyiség, aki megjelent a nyitott kérdésre adott, spontán válaszokban - írták.

A címlapról ajánljuk