eur:
401
usd:
366.68
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Médiaminta öngyilkosjelölteknek - lapszemle

Magyar kutatások is igazolják, hogy az ismert emberek öngyilkossága után megnő az öngyilkosságok, öngyilkossági kísérletek száma -írja a Népszabadság.

Az Egészségügyi Világszervezet készített egy ajánlást a sajtónak arról, hogy miként kellene beszámolni ezekről az esetekről, hogy minél kevésbé ösztönözzenek a rossz példa követésére. Magyarországon ebből az ajánlásból azonban szinte semmi nem valósul meg - állítják a szakemberek. A világon évente egymillió ember követ el öngyilkosságot, és körülbelül hússzor ennyi kísérli meg, hogy önkezével vessen véget az életének. Az elmúlt negyven évben hatvan százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma, elsősorban Kína és India romló statisztikái következtében.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az érintettek számára megismerhetővé válhatnak azok a 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre a kommunista diktatúra titkosszolgálatai másolták rá az ügynöklistákat. A lap információi szerint a több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét és adatait tartalmazó lista nyilvánosságáról a kormány már elvi döntést hozott. Mindez azt jelenti, hogy az előző kormány által létrehozott Kenedi-bizottság működése okafogyottá válhat. A kormányváltás ellenére jelenleg is tevékenykedő, háromfős bizottságot azzal a céllal hozta létre Bajnai Gordon kormánya, hogy felügyelje az adatokat és a Nemzetbiztonsági Hivatalból előkerült 18 másnesszalag adatainak feldolgozását.

Az Index beszámolója szerint a tömegközlekedési megállókra is kiterjesztené az aluljárókban már bevezetett dohányzási tilalmat Tarlós István főpolgármester. Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék azt, aki rágyújt bármelyik fővárosi tömegközlekedési megállóban vagy állomáson. A fővárosi közgyűlés jövő szerdán dönt a fővárosi köztisztasági rendelet módosításáról. Az aluljárókban, ahol szeptember óta nem szabad cigarettázni, eddig 131 esetben bírságoltak a közterület-felügyelők, 66 esetben pedig feljelentést tettek.

A Világgazdaság szerint a hangzatos bejelentés ellenére nem jelenthet radikális változást a banktitok terén az az uniós egyezség, amely szerint 2015-től automatikusan kicserélhetőek lesznek az adófizetők adatai az egyes tagállamok adóhatóságai között - vélik szakértők. A leginkább érintett tagállamok - Ausztria és Luxemburg - is úgy látják, hogy pénzintézeteik ügyfeleinek továbbra sem kell aggódniuk a banktitok nyújtotta védettségük elvesztése miatt. A magyar adótanácsadók is valószínűtlennek tartják a hirtelen érdemi változást e téren.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kereskedők a bronzvasárnapi forgalom alapján minden korábbinál bizakodóbbak. Éledezik a magyar kiskereskedelem, bár a bronzvasárnapi lüktetés még jócskán elmarad a 2004-2005-ös évben tapasztalttól. A Tesco például 20 százalékos bronzvasárnapi forgalomnövekedésről számolt be a lapnak. A CBA Kereskedelmi Kft is bizakodó. Fodor Attila, a cég kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta: tíz százalékokkal javult a bronzhétvégén a forgalmuk. Viszont ez még nem igazi karácsonyi forgalom - tette hozzá. Ezt bizonyítja, hogy a vevők még hozzá sem nyúltak a szaloncukorhoz. A Mikulásra rendelt édességek azonban elfogytak.

A Portfolio.hu összeállítást közöl arról, hogy lassan véget ér a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban és Európában. A vállalatok nagy része közzétette számait, és általánosságban el lehet mondani, hogy a profit szintjén a cégek többsége felülteljesítette az elemzők konszenzusos várakozását. Azonban a pozitív meglepetések aránya a negatív meglepetésekhez képest alacsonyabb volt, mint az elmúlt két negyedében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×