eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Harmincnyolc határsértőt fogtak el egy nap alatt Bács-Kiskunban

Harmincnyolc határsértővel szemben intézkedtek és két embercsempészt is elfogtak a hatóságok pénteken a Bács-Kiskun megyei határszakaszon - közölte a rendőrség szombaton az MTI-vel.

Pénteken, a kora hajnali órákban a kelebiai határrendészek hőkamerája tiltott határátlépőket érzékelt Szerbia felől. A röviddel ezután elfogott három afgán állampolgár közül - kihallgatásukat után - két felnőtt férfi a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság őrzött szállásán idegenrendészeti őrizetbe, míg egy fiatalkorú a kunfehértói gyermekvédelmi intézetbe került - ismertette Rákosi Mihály, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Ugyancsak pénteken öt szerb állampolgárról derült ki a kelebiai vasúti, illetve a közúti határátkelőhelyeken, hogy jogtalanul próbálták átlépni az államhatárt. Egy 58 éves férfit korábbi előzetes letartóztatása miatt Németország utasította ki, két másikkal szemben pedig Luxemburg rendelt el beutazási és tartózkodási tilalmat. Egy 36, valamint egy 22 éves szerb állampolgár pedig a megengedettnél hosszabb ideig tartózkodott az Európai Unió területén. Az előírások értelmében valamennyiüket kiutasították hazánkból - tette hozzá a rendőrségi főtanácsos.

Kelebia belterületén pénteken éjjel, röviddel 23 óra után egy szabadnapos járőr külföldiekre lett figyelmes, és értesítette a rendőröket. A rendőrök láttán a hat férfi menekülni próbált, de elfogták őket, és kiderült, hogy semmilyen okmányuk nincs. Egyikük tunéziai, a többiek palesztin állampolgárnak vallották magukat. Közülük három személy ellen magyar beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben.

Ezzel szinte egy időben 16 szerb és koszovói állampolgárt (5 férfit, 4 nőt és 7 gyermeket) fogtak el a hercegszántói határőrök Bácsszentgyörgy külterületén. A koszovói állampolgárok - akikre kézi hőkamerát használva bukkantak a járőrök - menekültstátusért folyamodtak. Az illegális helyen Magyarország területére lépő határsértők közül két szerb állampolgárságú férfi embercsempész, akiket jelenleg gyanúsítottként hallgat ki a megyei rendőr-főkapitányság migrációs ügyekkel foglalkozó osztálya, majd bűnügyi őrizetbe kerülnek - tudatta a sajtóügyeletes, aki hozzátette: az elfogás során kizárólag a két embercsempész kísérelt meg menekülést, de ők is sikertelenül próbáltak elrejtőzni egy bokros területen.

A bácsalmási határőrök péntekre virradó éjjel 8 koszovói állampolgárt - hat gyermeket, az apát és a várandós anyát - fogtak el Csikéria belterületén. A hatóság munkatársai hőkamerával észlelték a zöldhatáron, úti okmány nélkül Magyarországra igyekvőket. A szülők menekültstátus iránti kérelmet nyújtottak be, ezért szombaton Szegedre szállítják a családot, amely onnan várhatóan a békéscsabai befogadóállomásra kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×