eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felülvizsgálhatják több, 2006 őszén letartóztatott ügyét

Törvényjavaslatot készít Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott és stábja, amelynek alapján felülvizsgálhatják körülbelül kétszáz, a 2006. őszi fővárosi események közben akkor őrizetbe vett, illetve előzetes letartóztatásba helyezett ügyét.

A HVG csütörtökön megjelent számában arról írt: Balsai Istvánék a 2006. őszi események idején történt előzetes letartóztatások és elmarasztaló ítéletek jelentős részét törvényhozási aktussal semmissé kívánják nyilvánítani.

Balsai István elmondta: a jelenleg készülő jogszabálytervezet azokat az embereket érintené, akiknek esetében a 2006. szeptemberi és októberi rendőri brutalitások kapcsán kizárólag a "valótlan tartalmú" rendőrségi iratok képezték a feljelentések alapját, vagyis semmilyen más bizonyíték nem volt, és ezek alapján vették őrizete, helyezték előzetes letartóztatásba őket. Ezek az emberek lesznek jogosultak felülvizsgálatot kérni, illetve a hatóságnak hivatalból kell majd eljárnia - tette hozzá.

Balsai István elmondta, becsléseik szerint mindez körülbelül kétszáz embert érinthet.

Arra a kérdésre, hogy mikorra készülhet el az előterjesztés - amelyet képviselői indítványként fognak benyújtani a parlamentnek -, a miniszterelnöki megbízott úgy válaszolt: "időben sajtótájékoztatót fogunk tartani".

Balsai István október 19-i sajtótájékoztatóján ismertette részjelentését a 2006. szeptember 17. és október 24. közötti napokban a fővárosban történt rendőri intézkedésekről, valamint a politikai és büntetőjogi felelősök azonosításának vizsgálatáról.

A dokumentum bírálja egyebek mellet a bíróságok akkori működését is, megállapítása szerint ugyanis a közterületeken elfogott civilek ellen indított eljárások törvényes alapjai aggályosak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×