eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Átlátható egészségügyi koncepciót várnak a kormánytól

A költségvetés egészségügyre fordított része elfogadható, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsonynak mondható - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal levezető elnöke a szervezet csütörtöki ülése után. Álláspontja szerint azonban az egészségügyi államtitkár által a múlt héten bemutatott vitairat számos ellentmondást tartalmaz.

Az ülés soros elnöke közölte, hogy a Semmelweis-terv vitaanyagának áttanulmányozása után nem világos a számukra, melyik úton kíván haladni a kormány: a társadalmi egészségbiztosítás megerősítése és kiteljesítése, vagy az állami egészségügy kialakítása a cél.

A sajtótájékoztatón a kerekasztal képviselői felhívták a figyelmet a NEK ötéves munkáját összefoglaló tavalyi,"Az egészség mint alapérték az új demokratikus társadalmi szerződésben" című dokumentumra. Közlésük szerint ezt korábban több jelenlegi kormánytag - köztük Orbán Viktor miniszterelnök is - támogatta, ezért sérelmezik, hogy az egészségügyi terv meg sem említi ezt.

A NEK tagjai szükségesnek tartják, hogy a Semmelweis-tervet erősítsék meg és módosítsák az említett egészségpolitikai dokumentumuk alapján.

A NEK soros ülésén szóba került, hogy a tárca mostanáig keveset egyeztetett a szakma képviselőivel.

Pós Péter kiemelte: a NEK megérti, hogy a válságos, azonnali megoldást igénylő problémákat gyorsan kell orvosolni, s azok előtt nincs idő tárgyalásokra. Hosszú távon viszont azt szeretnék, ha megvalósulna a - kormányfő által meghirdetett - nemzetközi konzultáció, és így demokratikusabbá válna a jogalkotás - tette hozzá.

Kitértek arra is, hogy az egészségügyi koncepció nemcsak számukra nem átlátható. Ezzel utaltak az Állami Számvevőszék által a 2011-es költségvetéshez fűzött javaslatra, amely szerint a büdzsé "határozza meg az egészségügyi ellátórendszer koncepcióját, ezzel összefüggésben vizsgálja felül az egészségügyi intézményrendszert és alakítsa ki a hatékony forrásfelhasználás érdekében az egészségügyi finanszírozás stabil, kiszámítható és objektív rendszerét".

Pós Péter szerint a költségvetés tekintetében Magyarországnak közelítenie kellene az európai uniós átlaghoz és a GDP nagyobb százalékát kellene az egészségügyre fordítania.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×