eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Törvénymódosítás készül a gyermekek napközbeni ellátására

Törvénymódosítást készít elő a nemzeti erőforrás miniszter a gyermekek jobb napközbeni ellátása érdekében, egyetértve az ombudsman ajánlásával.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala által eljuttatott közlemény szerint a jogi, szakmai, pénzügyi változások célja, hogy minél több gyermek juthasson bölcsődébe, óvodába, családi napközibe, illetve annak elősegítése, hogy a szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

"Egyetért az ombudsman ajánlásával a nemzeti erőforrás miniszter és széleskörű konzultációkat szervez, törvénymódosítást készít elő annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek napközbeni ellátása" - olvasható a hivatal közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Szabó Máté ombudsman korábbi jelentésében kimondta: a gyermekek napközbeni ellátásának, az ellátás intézményi garanciáinak hiányosságai ellentétesek a gyermekek védelemhez és gondoskodásához való jogával és a jogbiztonság követelményével.

Jelenleg csak a tízezer lakosnál népesebb települések önkormányzatát kötelezi a jogszabály bölcsőde fenntartására, de több helyen ennek sem tesznek eleget. Az állampolgári jogok biztosa - aki egyben gyermekjogi biztos is - vizsgálata megállapította, hogy hiányoznak azok az előírások és eszközök, amelyek a mulasztó önkormányzatokat rábírják a kötelezettség teljesítésére.

Országosan ugyan 90 százalékos az óvodák kihasználtsága, ám a területi egyenlőtlenségek miatt egyes vidékeken elérhetetlen ez a fajta ellátás. Van, ahol a bölcsődei és óvodai ellátás önkormányzati feladatainak "kiváltására" üzleti alapon működő magánszervezetekkel kötnek szerződést, ám ezekre nem azok a garanciális vagy térítési szabályok érvényesek, mint az önkormányzati fenntartású intézményekre.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az ombudsman megállapítására reagálva kifejtette: "minden önkormányzatnak biztosítania kell a gyermekek napközbeni ellátását, függetlenül a lakosság számától, amelynek kötelező formája csak a tízezer lakos szám feletti településen van meghatározva bölcsődei ellátásként".

A családi napközi különösen a kisebb településeken jelenthet megoldást, ugyanakkor tény, hogy mivel a családi napközi a gyermekjóléti alapellátások egyik "legfiatalabb szolgáltatástípusa", annak szakmai színvonalával kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság - idézte az ombudsmani hivatal a minisztert, aki szerint a szabályozás átgondolást igényel.

A szaktárca fontolóra vette, hogy módszertani intézményt jelöl ki a családi napközi szolgáltatás engedélyezésére, ellenőrzésére, valamint a szakmai munka segítésére - közölte a hivatal.

A biztos hivatalának közleménye szerint a tárca szándékában áll a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozó jogszabályok áttekintése, az érintett szakemberek, intézmények, társadalmi szervezetek bevonásával javaslatok kidolgozása az érintett jogszabályok módosítására, a családi napközikről szóló módosítást pedig már elő is készítették.

Mindezek mellett a minisztérium megfelelő jogi és költségvetési szabályozás megteremtésével, pályázati lehetőségekkel, a hazai és az európai uniós forrásokhoz való hozzájutás segítésével közvetetten kívánja ösztönözni az önkormányzatokat, hogy javítsák a gyermekek napközbeni ellátását - tartalmazza a nemzeti erőforrás miniszter válasza.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×