eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Hoffmann Rózsa: a kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát

A kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát - ezt egy szocialista felszólalásra reagálva mondta az Országgyűlésben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. A Parlament a civil szervezetek támogatásával és az elszámoltatás hatékonyságával is foglalkozott napirend előtt.

Ertsey Katalin, az LMP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Civil Alapprogram állami támogatásának csökkentését bírálta. Az
ellenzéki politikus szerint a kabinet tovább szűkíti a "lendületes kormányzást" akadályozók lehetőségeit. Bezzeg a kormányközeli "ál-civil szervezetek" megkapják a pénzüket - mutatott rá a képviselő.

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár szerint az új kormány igenis bővíti a civil szektor lehetőségeit. A kabinet már júliusban javaslatokat kért a társadalmi szervezetek jogszabályainak módosításaira. A Nemzeti Civil Alapprogram pályázati forrásainak egyötödét törvénytelenül használták fel, az alap működési költsége pedig 4 milliárd forint, a szervezet tehát szabálytalanul működik és pazarol. Ezért vizsgálják felül a Nemzeti Civil Alapprogramra vonatkozó jogszabályokat, egyszerűbbé teszik a támogatási rendszert és csökkentik a pályázók az adminisztrációs terheit - közölte az államtitkár.

Az MSZP-s Hiller István a felsőoktatási törvény tervezetét kritizálta. A volt oktatási miniszter szerint a kormány 5-7 év alatt 100 ezerrel csökkenti a hallgatók létszámát, és szétveri az egyetemek gazdasági tanácsait.

A kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát - válaszolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Hoffmann Rózsa szerint a gazdasági tanácsok évente több mint százmillió forintba kerülnek,hasznuk nincs, ezért csak önkéntesen működhetnek tovább.

A jobbikos Gaudi Nagy Tamás a valódi elszámoltatást kérte számon a kormányon. Az ellenzéki politikus szerint az emberek vérlázítónak tartják, hogy a privatizáció során meggazdagodott helyi kiskirályok hatalma a parlamenti döntések dacára is töretlen. Válaszában Rétvári Bence államtitkár felsorolta az eddig nyilvánosságra került ügyeket és biztosította a jogvédőt, hogy a kormány fontosnak tartja az elszámoltatást.

Utolsó napirend előtti felszólalóként a fideszes Horváth János S. Szabó Ferencre, az 1945-ös Nemzetgyűlés tagjára, az 1956-ban újjáalakult Parasztpárt főtitkár-helyettesére emlékezett. Az Országgyűlés ma egyebek mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról kezdi meg az általános vitát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×