eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Iszapkatasztrófa: még 17 ember van kórházban

Az öt héttel ezelőtt bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa 17 sérültje áll még fekvőbeteg-ellátást igénylő kórházi kezelés alatt.

Az október negyedikén bekövetkezett katasztrófa során 10 ember vesztette életét, a legutóbbi áldozat péntek délelőtt halt bele súlyos égési sérüléseibe a győri kórházban.

Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófájában 123 ember szerzett égési sérüléseket az erősen lúgos, maró hatású anyagtól.

Az ÁNTSZ közlése szerint péntekre a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, már csak 17 ember van fekvőbeteg osztályon. Az ÁNTSZ közölte: a vörösiszap-katasztrófa során összesen 302 ember ellátása történt meg. A fekvő- és járóbeteg-ellátás folyamatosan biztosított, gyógyszer és kötszerhiány nincs.

A Veszprém megyei tüdőgyógyintézet által biztosított inhalatív terápiát a katasztrófa sújtotta térség lakosságából 1.685, a védekezésben résztvevők közül 2.299 ember vette igénybe péntekig.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a vízminőséget folyamatosan vizsgálják, eddig 169 vízmintavétel és elemzés történt az öt hét alatt, és az eredmények alapján az ivóvíz a katasztrófa sújtotta térségben biztonságban fogyasztható. A levegő porkoncentrációját is folyamatosan mérik, de csak a higiénés normát haladta meg.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság az MTI tudósítóját szombat reggel arról tájékoztatta, hogy a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen és annak meghatározott körzetében összesen 12 helyszínen folyamatosan méri a légszennyezettséget.

Közlésük szerint a legutóbbi, 24 órás mérés egyesített adatai alapján elmondható, hogy a csütörtöki adatokhoz képest a levegőben szálló por tartalma csökkent a mérési pontok többségén, de a mért értékek még mindig meghaladják az 50 mikrogramm/m3-es egészségügyi határértéket.

A védelmi bizottság tudatta: a 100 mikrogramm/m3-es riasztási határértéket továbbra is a kolontári polgármesteri hivatalnál (180,7 mikrogramm/m3), a devecseri polgármesteri hivatalnál (108,3 mikrogramm/m3), valamint a devecseri rendelőintézetnél (105,7 mikrogramm/m3) haladta meg a levegő szálló por tartalma.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára, míg a légúti megbetegedésben szenvedők, idősek, gyerekek esetében azt kérik, a szabadban tartózkodás idejét korlátozzák a minimálisan szükséges szintre.

Az ÁNTSZ megjegyezte, a szálló por koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság pénteki, Devecserben tartott ülésén egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására tett javaslatot a kormánynak. Mindezt azért kezdeményezik, hogy pontos állapotfelmérés készüljön a vörösiszappal érintett településeken élő emberek egészségügyi állapotáról, és megnyugtató válaszokat kapjanak azokra a "kósza hírekre", amelyek mérgezett talajról, levegőről és rákos megbetegedésekről szólnak.

A védelmi bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy jövő április végéig hozza létre ezt az egészségügyi központot.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a megyegyűlés elnöke az ülés után újságíróknak azt mondta: a létrehozandó központban szűréseket, konkrét orvosi ellátásokat végeznének, és pszichológusok is segítséget adnának. A fideszes országgyűlési képviselő, aki a kármentő bizottság elnöke is, közölte: a központ feladata lenne, hogy a térségben, a kiskertekben termelt növényekről megállapítsa, emberi fogyasztásra alkalmasak-e.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×