eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Elrendelte a kormány a kártérítési eljárás megindítását a MAL Zrt.-vel szemben - hírösszefoglaló

Elrendelte a kormány a kártérítési eljárás megindítását a Magyar Alumínium Zrt.-vel szemben. Várhatóan két héten belül a parlament elé kerül a semmisségi törvényjavaslat. Akár már a jövő hét közepén megindulhat a forgalom a Margit hídon.

Elrendelte a kormány a Magyar Alumínium Zrt.-vel szembeni kártérítési eljárás megindítását, miután a céget nevezte meg a vörösiszap-katasztrófa károkozójaként. A kormányrendelet szabályozza a kárenyhítést is; az érintettek ingóságaik után 500 ezer forintig, egyéb értékeik elvesztése miatt 200 ezer forintig kaphatnak kártalanítást. A Magyar Alumínium Zrt. megdöbbentőnek, jogilag példa nélkülinek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány határozza meg a károkozó kilétét, továbbá szakértői vélemények, vagy bírói végzés nélkül még a felelősség kérdésében is állást foglal. Korábban a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság egészségügyi központ létrehozását javasolta a településeken élők egészségi állapotának nyilvántartására. Az intézmény tavasztól üzemelne Devecserben. Közben arról is döntés született, hogy hétfőtől új felépítési rendszerben, más szakemberekkel, új feladatokat lát el a kárfelszámolási operatív törzs a vörösiszappal elöntött ajkai térségben.

Várhatóan két héten belül a parlament elé kerül a semmisségi törvényjavaslat - közölte a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott. Balsai István a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha az Országgyűlés elfogadná a törvényjavaslatot, akkor az elsőfokú bíróságoknak hivatalból vagy kérelemre, peren kívüli eljárásban kellene vizsgálniuk a lezárt és a még függőben lévő 2006-os büntetőügyeket. Ha az derülne ki, hogy a döntést kizárólag rendőri jelentések és vallomások alapján hozták meg, az ítéletet semmissé lehetne nyilvánítani, az elítélt nevét pedig törölnék a bűnügyi nyilvántartásból.

Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának elnöke szerint a kormány úgy rendezi át az országot, amihez az emberek nem adtak felhatalmazást. Kiss Péter a szerveződés országos értekezlete előtt beszélt erről. Közben Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője úgy reagált: az emberek felhatalmazást adtak a gazdaság talpra állítására, a munkahelyteremtésre, az adócsökkentésre, és a magas végkielégítések megadóztatására, valamint a nyugdíjak megvédésére is.

Nem lát lehetőséget a jelenleginél európaibb alkotmány létrehozására Sólyom László. Az előző államfő kötetének győri bemutatóján úgy fogalmazott: lehet új alaptörvényt megalkotni, de tartalmilag a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet létrehozni. Sólyom László, aki korábban az Alkotmánybíróság elnöke is volt, úgy vélekedett: az alaptörvény rangját, legitimitását aláásta a különféle aktuálpolitikai célból táplált alkotmányellenes hangulat.

Csak működőképes parlamenti többség esetén vállalja tovább a kormányzati szerepet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Markó Béla, a párt elnöke elmondta: felkérték koalíciós partnerüket, a Demokrata Liberális Pártot, hogy tisztázza: van-e esély az oktatási törvény elfogadására, és hogy megvan-e továbbra is a koalíciós támogatás. Megerősítette: az RMDSZ az oktatási törvény sürgős elfogadását, az oktatási reform bevezetését, a teljes körű anyanyelvű oktatás biztosítását alapvető feltételnek tartja.

A portugál fővárosban több ezer közalkalmazott tiltakozott a bérek csökkentését is tartalmazó jövő évi költségvetési tervezet ellen. A parlament Lisszabonban a héten fogadta el az ötmilliárd euró megtakarítást célzó javaslatot, amelyet Brüsszel és a pénzpiacok nyomására fogadott el.

Összesen 10 milliárd dollár értékű gazdasági megállapodásokat ír alá ázsiai körútján az amerikai elnök. Barack Obama tíznaposra tervezett látogatásának első állomásán, az indiai Mumbaiban, egy gazdasági fórumon azt mondta: ennek köszönhetően mintegy 50 ezer új munkahely jön létre az Egyesült Államokban. Barack Obama nem sokkal korábban India gazdasági fővárosában megemlékezett a 2008 novemberében elkövetett merényletsorozat 166 áldozatáról.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette átlépte a francia-német határt az erősen sugárzó atomhulladékot szállító tehervonat. A szerelvény nem Berg városnál, hanem a kehli-hídon kelt át a Rajnán, hogy elkerüljék a tiltakozók blokádját. A vonat várhatóan hétfőn érkezik meg Gorlebenbe.

Akár már a hét közepén visszaadhatják a Margit hidat a forgalomnak a terheléspróba eredményeinek kiértékelése után. A felújítás alatt lévő átkelőre 30 tonnás teherautók hajtottak fel. Dunai László, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, a próba művezetője a helyszínen elmondta: megpróbálják azokat a terheket szimulálni, amelyeket az élettartama alatt a híd kaphat. A terheléspróba miatt vasárnap is szünetel a forgalom a hídon.

Olaszországban meghalt a börtönben az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Michael Seifert, náci háborús bűnös. A helyi hatóságok azt közölték: a bolzanói hóhérként ismertté vált férfi 86 éves korában hunyt el. Az Ukrajnában született Michael Seifert a II. világháború idején az észak-olaszországi Bolzanónál létesített haláltáborban SS-tisztként teljesített szolgálatot és 18 rendbeli gyilkosságért felelős.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×