eur:
388.9
usd:
362.05
bux:
68561.31
2024. május 8. szerda Mihály

Tarlós: Vitézy tehetséges és szakmailag felkészült fiatalember

A főpolgármester szerint Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) leendő vezetője "tehetséges és szakmailag felkészült", és ezt az elmúlt négy évben bizonyította is. Tarlós István ezzel a nyilatkozatával kiállt Vitézy mellett, akit Horváth Csaba szocialista politikus alkalmatlannak nevezett a feladat ellátására.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője a testület szerdai ülésének szünetében azt mondta: Vitézy Dávidot a vezetői tapasztalat hiánya, és fiatal kora miatt nem tartják alkalmasnak a BKK vezetésére.

Tarlós István ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy "részben" éppen a fiatalítás jegyében történik (a 25 éves) Vitézy kinevezése.

A főpolgármester megjegyezte: az, hogy az ellenzék Vitézy "felderítő, oknyomozó" tevékenysége miatt haragszik rá, az számára a "legkevésbé sem" ok arra, hogy eltekintsen a kinevezésétől.

Vitézy Dávid az MTI-nek azt mondta, majd az idő eldönti, alkalmas-e a megbízatására, és hogy a BKK felépítése után bizalmat kap-e az ellenzéktől. Utalt arra, hogy a szervezet felépítése a következő hónapok feladata lesz, és ebben a munkában számos szakemberrel együtt dolgozik majd.

Mint mondta, az lesz a feladatuk, hogy teljesen, "radikálisan" átalakítsák a jelenleg széttagozott közlekedési intézményrendszert, és egy központi irányítás alá vonják. Utalt arra, hogy utoljára 1968-ban nyúltak hozzá a közlekedési intézményrendszerhez.

Kiemelte, az elmúlt négy évtizedben a személyautók száma többszörösére nőtt; ezer lakosra akkor 70, ma pedig 360 jut. Eközben azonban a tömegközlekedést használók száma 80 százalékról 50 százalékra csökkent - fűzte hozzá.

Elmondta, a cél az, hogy létrejöjjön egy olyan egységes irányítási rendszer, amely felügyeli a közúti, a kerékpáros és a tömegközlekedést. Jelezte: a minta előttük London közlekedésszervezési modellje.

A BKK lesz a megrendelője a közösségi közszolgáltatásoknak Budapesten. A következő fél évben a BKV, a fővárosi közlekedési ügyosztály, az FKF, a Parking kft., a Taxi kft. vezetőivel, szakembereivel dolgozzák ki a részletes terveket. A BKV-nak már csak végrehajtási szerepe lesz, míg a BKK feladata lesz, hogy a "menetrendi és tarifakérdéseket összefogja".

A dugódíjjal kapcsolatos újságírói kérdésre arra mutatott rá, hogy a főváros korábban kötelezettséget vállalt annak bevezetésére, miután az a 4-es metró európai uniós támogatásának feltétele volt.

Jelezte azonban, hogy az előfeltételeket előbb meg kell teremteni, így például a P+R parkolókat kell építeni, valamint a tömegközlekedést fejleszteni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×