eur:
389.11
usd:
361.04
bux:
68650.55
2024. május 7. kedd Gizella

Horváth Péter: "Senkinek nem kell aggódnia a gázellátás miatt Magyarországon"

Elfogadhatatlan 2010-ben, hogy még mindig vannak távhőfogyasztók, akik nem szabályozhatják egyénileg a fűtésüket - mondta Horváth Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Energia Hivatal elnöke arról is beszélt, hogy ezen a télen sem marad senki áram vagy gáz nélkül Magyarországon.

A hazai távfűtési rendszer korszerű ugyan, azonban mégis át kellene alakítani - jelentette ki a Magyar Energia Hivatal elnöke. Horváth Péter szerint az, hogy egy házban vagy mindenhol fűtenek, vagy sehol, 2010-ben már elfogadhatatlan.

Mindenkinek meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy önállóan szabályozhassa, mennyi hőt szeretne felhasználni, és ezáltal a számlájukat is befolyásolhatnák a fogyasztók. Õk most úgy érzik, jobban ki vannak téve a szolgáltató kényének-kedvének, mint az, aki hazamegy, és csavar egyet a termosztáton - fejtette ki a szakember.

A távfűtéssel nem csak az a gond, hogy drága, hanem az is hogy az emberek kiszolgáltatottak egy házon belül a többi lakónak, ha esetleg valaki nem fizeti a díjat - összegezte az elnök.

Az árak kialakításáról elmondta: ma még kicsi a rálátásuk a hőtermelés költségeire, és arra is, hogy a szolgáltatók miként szerzik be a gázt. Ráadásul az is kérdéses, hogy amikor tovább adják azt, akkor mennyit tesz hozzá a távhőszolgáltató.

Ezért utána kell járni, hogy valóban csak ezeket a költségeket fizetik-e meg a fogyasztók, vagy valamilyen keresztfinaszírozás is megjelenik az árban. Erre ugyanis már többször hallhattunk példát - jegyezte meg Horváth Péter.

Nagyobb lett a gázbiztonság

Sok kérdést kap a Magyar Energia Hivatal arról, hogy megfelelőképpen ellenőrzi-e a gázellátás biztonságát - közölte Horváth Péter. Erre reagálva az elnök azt mondta: az összes szolgáltatót névre és országra tekintet nélkül folyamatosan ellenőrzik. Minden tél előtt bekérik tőlük az adatokat arról, miként állnak a felkészüléssel, és ezt idén is megtették már.

Horváth Péter azt mondta: minden fogyasztó nyugodt lehet afelől, hogy nem marad áram vagy gáz nélkül Magyarországon ezen a télen sem.

Az időnként fellángoló orosz-ukrán konfliktusok miatti fennakadásokról a hivatal elnöke úgy nyilatkozott: a gázbiztonságunk nagyobb lett azóta, hogy megépült egy stratégiai gáztározó, amelyben 1,2 milliárd köbméter gázt tartanak. Ezen kívül több szolgáltató tart fenn kereskedelmi tárolókat is - tette hozzá.

Ezért ha ismét vita alakulna ki az oroszok és az ukránok között, és emiatt több hónapig nem jönne gáz Ukrajna felől, akkor sem lenne gond. Sőt, ahogy az előző krízis idején, Magyarország most is tudna gázt átadni a környező államoknak - szögezte le Horváth Péter.

Az elnök hozzáfűzte: habár folyamatosan tájékoztatják az ukrajnai helyzetről, a bejövő mennyiségről, vagy az esetleges fennakadásokról, neki az a legjobb, ha semmilyen hírt nem kap. Mert akkor érzi úgy, hogy rendben van minden.

A teljes műsort meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×