eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Kahler Frigyes: "Egy idő után már nem lehet majd ötvenhattal politizálni"

Az idő múlásával egységesül az 1956-ról kialakult magyarországi kép - mondta Kahler Frigyes az InfoRádió Aréna című műsorában. A történész szerint csak a moszkvai, amerikai és nyugat-európai irattárak anyagaival kiegészülve lehet teljes tudásanyagot felépíteni az ötvennégy évvel ezelőtti forradalomról.

Lehet, hogy brutálisan hangzik, de hogyha kihal az utolsó ember is, aki valamiféleképpen érintett az 1956-os eseményekben, akkor új helyzet áll elő.

Minél jobban távolodunk a dátumtól, annál inkább a történelmi valóság lesz az uralkodó, mert már nem lehet ötvenhattal politizálni - jelentette ki Kahler Frigyes az InfoRádióban.

A történész arra emlékeztetett, hogy a hazánkban már nagyrészt kutatható ötvenhatos iratanyag nem fejeződik be Magyarországon. Emellett a Kreml irattárában is rengeteg dokumentum rejtőzhet, és ennek csupán töredéke az, amit "Jelcin dosszié" címen ismerünk. Ugyanez lehet a helyzet amerikai, illetve más nyugat-európai levéltárakkal is - jegyezte meg.

Ahhoz tehát, hogy ötvenhatról még teljesebb képünk legyen, szükséges ezeknek az anyagoknak a megismerése, értékelése, hogy így építhessük föl a mainál sokkal teljesebb tudásanyagot. Jóllehet, fő vonatkozásaiban már nem lehet módosítani a kialakult képen - fejtette ki Kahler Frigyes.

A szakma az elmúlt húsz évben is dolgozott, és nem keveset - tette hozzá az egyetemi docens. Úgy vélekedett, hogy ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a legendákról megtudhassuk, hogy legendák voltak, és más események valós mivoltára is fény derüljön. Az idő és a történészek tehát továbbra is segítenek abban, hogy 1956-ról egyre tisztább kép alakuljon ki - összegezte a történész.

Az Arénában elhangzott teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×