eur:
389.25
usd:
362.1
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Iszapkatasztrófa: ezekkel az igényekkel ülnek tárgyalóasztalhoz a jogi képviselők

Elképzelhető a peren kívüli egyezség a vörösiszap-ömlés károsultjai és a katasztrófa feltételezett felelőse, a Mal Zrt. között. A károsultakat képviselő Magyar György ügyvéd azonban úgy véli: nem lesz elég az évi 300 millió forint, amelyet a cég elnöke ajánlott fel a kártalanításra. A Mal Zrt. jogi képviselője szerint akár azonnal meg tudják kezdeni a károsultak kifizetését, ha a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a társaság ismét önállóan működjön.

Per előtti felszólító levelet írt a Mal Zrt. vezetőségének Magyar György, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak jogi képviselője. Az ügyvéd az InfoRádiónak elmondta: az üzenet célja egyrészt az, hogy tisztázzák a kártalanítás jogalapját és a károk mértékét számokkal kifejezve, másrészt tudni akarják, miként áll mindehhez a cég.

Kezdődhet az egyeztetés

Magyar György közölte, hogy a megkereső levélre pozitív válasz érkezett, ezért szerdán a felek képviselői elkezdhetik az egyeztetést.

Hozzátette: az ügyben résztvevő jogászok nem csak magánszemélyeket, hanem az önkormányzatokat (például Devecserét és Somlóvásárhelyét) is képviselik, mivel középületeket is értek károk.

Egy másik tétel a helybéliek jelentős vagyoni és nem vagyoni kára, ezekhez társulnak még a személyiségi jogi kártételek. Akiknek ugyanis nem tette tönkre teljesen a házát az iszap, azoknak is elértéktelenedett az ingatlana, használhatatlanná vált a földje, és ezzel az életlehetőségeik is jelentősen csökkentek - fejtette ki a jogi képviselő.

Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy évi 300 millió forintot, vagyis összesen másfél milliárdot fizetnének öt éven át a károsultaknak.

Magyar György úgy véli, sikerülhet peren kívül megegyezni a károkozókkal. A Mal Zrt. által ajánlott évi 300 millió forintos talanítást viszont egyelőre nem tudja nagyságrendi szempontból értékelni. Leszögezte azonban, hogy ez az összeg biztosan nem lesz elegendő a teljes kártalanításra.

Talán csak az önkormányzatoknak jelenthet segítséget, ha a Mal Zrt. hosszú távon téríti meg a károkat, de az embereknek azonnali kártalanítás kell kapniuk, mert nekik rövidesen be kell fűteniük a lakásukban - jelentette ki a jogász.

Visszakéri önállóságát a Mal Zrt.

A Mal Zrt. jogi képviselője szerint a cég továbbra sem érzi magát felelősnek a katasztrófáért, de - miként az InfoRádiónak elmondta - mivel a felelősség kivizsgálása évekig is eltarthat, ezért hozta létre a vállalat a már említett másfél milliárd forintos alapot.

Azt Ruttner György is elismerte, hogy a károk mértékét egyelőre nem lehet pontosan megállapítani. Éppen ennek tisztázása érdekében ülnek tárgyalóasztalhoz a károsultak ügyvédeivel - tette hozzá.

A jogász szerint akár azonnal is meg tudják kezdeni a károsultak kifizetését, ha a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a társaság kikerüljön az állami irányítás alól, és ismét saját maga működhessen - természetesen a biztonsági szabályok fokozott ellenőrzése mellett. Ez a feltétele annak, hogy a cég kigazdálkodhassa a felajánlott évi 300 millió forintot - szögezte le az ügyvéd.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×