eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Támogatta az Országgyűlés az újabb válságadók kivetését - a nap legfontosabb hírei

Megszavazta az Országgyűlés az újabb válságadókra vonatkozó előterjesztést. Az intézkedés a tervek szerint az idén 161 milliárd forinttal javítja a költségvetés helyzetét.

Lázár János és Rogán Antal fideszes képviselők javaslatát 294 igen szavazattal, 44 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadták el. A szocialista képviselők nemmel voksoltak, az LMP-frakció tagjai pedig tartózkodtak. A fideszes Varga István szintén nemmel szavazott. Orbán Viktor kormányfő múlt szerdán jelentette be, hogy további válságadókat kívánnak bevezetni, amelyek a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik az idei évtől három éven keresztül. A miniszterelnök korábban részletesen ismertette a kormány második gazdasági akciótervét az Országgyűlésben. Orbán Viktor napirend előtti parlamenti felszólásában azt mondta: a második akcióterv a közterhek arányos elosztásában, valamint az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését. A kormányfő megismételte: januártól bevezetik a kiszámítható, átlátható, egykulcsos adórendszert. Szólt arról is, hogy közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét fél részére elfogadható módozatát is. Orbán Viktor a tervezett intézkedések között említette, hogy megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

Mi a közérdek?


Az MSZP szerint nem az a közérdek, amit a kormányfő vagy a pártja annak minősít. A miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője azt mondta: az egykulcsos adó rossz a kisebb keresetűeknek, így nem lehet igazságos, mert csak a gazdagok járnak jól. A Jobbik egyetért a PPP-programok leállításával, valamint az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelésével, ugyanakkor azt javasolja, hogy a válságadóból vegye ki a kormány az internet-szolgáltatást. Az LMP több, a kormányfő által bejelentett intézkedést helyesnek és támogathatónak tart, de hiányolja a társadalmi egyeztetést, emellett attól tart, hogy a telekommunikációs szektorra differenciálás nélkül kivetett válságadó miatt több hazai, éves szinten ötvenmillió forint alatti árbevételű vállalkozás is csődbe mehet.

Elégedett az EU

Elégedett az Európai Unió azzal, ahogyan a magyar hatóságok reagáltak a vörösiszap-katasztrófára. Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztos budapesti tárgyalásai után elmondta: az unió a természeti katasztrófák kárainak enyhítését szolgáló úgynevezett szolidaritási alapból nem nyújthat segítséget, de a környezetvédelmi és vidékfejlesztési célokat szolgáló strukturális alapokból átcsoportosíthatnak pénzeket. Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: civil humanitárius koordinációs központot hoz létre, hogy a legnagyobb karitatív szervezetekkel közösen szervezzék meg a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak segítését és az érkező adományok felhasználását.

Központ a népirtás ellen

Aláírta a Népirtás és Tömeges Emberi Jogsértés Megelőzési Központ alapító okiratát a külügyminiszter. Martonyi János a harmadik budapesti emberi jogi fórumon azt mondta: az intézmény remélhetőleg a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség végéig megkezdi működését. A miniszter hangsúlyozta: a központ két jelentős magyarországi intézmény, a Közép-európai Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködése eredményeként jöhet létre.

Hernádi: A Mol dönti el, ki a stratégiai partnere

A Szurgutnyeftyegaz tulajdonszerzését nevezte a Mol és Oroszország közötti kiváló viszony egyetlen problémás pontjának a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a Mol igazgatósága pénzügyi befektetőnek tekinti az orosz társaságot, a Szurgutnyeftyegaz azonban stratégia befektető szeretne lenni. Hangsúlyozta: erről nem az orosz cég, hanem a Mol dönt. Úgy vélte: a Mol felvásárlásának akkor lenne helye, ha valaki hatékonyabban tudná működtetni az eszközöket; a részvényeseket, a fogyasztókat, az egyes országokat, és azok kormányait pedig sikeresebben győzné meg arról, hogy fenntartja az ellátásbiztonságot.

Csak a benzin ára emelekdik

Szerdán bruttó három forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, miközben a 95-ös benzin négy forinttal drágul. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani változtatással a benzin átlagára 339 forintra nő, a gázolajé 323 forintra csökken. Hangsúlyozta: az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Elutasította az NKH az Alstom fellebbezését

Elutasította a Nemzeti Közlekedési Hatóság az Alstomnak a 2-es metróra szánt szerelvények típusengedélyével összefüggő fellebbezését. A hatóság azzal indokolta az elsőfokú, az engedély kiadását július végén megtagadó határozat helybenhagyását, hogy a jogszabálytól eltérő fékrendszer biztonsági szintjének igazolása és dokumentálása nem történt meg megfelelően. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, a döntés felülvizsgálatát a bíróságnál lehet kezdeményezni.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×